Tjedni pregled aktualnosti

krim-referendum104~_v-videowebl

Ponovno je zahladilo, naravno ne govorim o vremenskim prilikama, već o odnosima između Zapada i Istoka, konkretnije Međunarodne zajednice i Rusije. Stanovnici Ukrajinskog poluotoka Krima ove nedjelje odlučili su se na referendumu za pripojenje Rusiji. Predsjednik Putin prihvatio je rezultate referenduma i od sada Krim smatra ruskim teritorijem. Sa zapadne hemisfere osude i sankcije prema Rusiji i oštro negiranje ovoga referenduma.

Misterij današnjice se nastavlja, malezijski zrakoplov koji je nestao još uvijek nije pronađen, i nema naznaka hoće li i biti, do tad samo možemo proučavati različite teorije zavjere koje kolaju društvenim mrežama.

Piše: Marinko Šanje/HSPF.info

Kod naših istočnih susjeda održani su prijevremeni parlamentarni izbori, prema prvim rezultatima na parlamentarnim izborima u Srbiji je s oko 48 posto glasova pobijedila Srpska napredna stranka na čelu s Aleksandrom Vučićem i imati će dovoljno zastupnika da sami sastave vladu. Rezime ovih izbora je da u ovim trenutcima Srbija i nema konkretnu oporbu, naime veliki broj stranaka nije prešao izborni prag, dok se Demokratska stranka razdijelila na dva dijela i participirati će u Skupštini sa devetnaest odnosno osamnaest koliko ih ima Tadićeva Nova demokratska stranka. Odgovornost je sada isključivo u rukama naprednjaka.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić u Bruxellesu se sastao sa generalnim tajnikom NATO-a Andersom Fogh Rasmussenom, a razgovarali su o reformama i koracima koje BiH mora poduzeti na putu prema članstvu u NATO savez.

Predsjednik Crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić i bivši visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown govorili su jučer na otvaranju 85. Rose Roth seminara koji se održava u Sarajevu u organizaciji Parlamentarne skupštine NATO-a i u suradnji s Parlamentarnom skupštinom Bosne i Hercegovine. Ashdown ističe da Međunarodna zajednica mora biti puno aktivnija u BiH, jer zemlja propada.

I jedna lijepa vijest za kraj s juga naše zemlje, za razliku od ranijih godina, u Neumu se pred početak nove sezone vide i konkretni primjeri obnove turističke infrastrukture i općenito uvođenje nekih novih sadržaja za koje se smatra da će u konačnici napraviti i jedan veliki iskorak u neumskom turizmu.

Komentari

komentara