Trebaju li se mladi politički aktivirati?

Na pitanje iz naslova većina nas ima odgovor, neki pozitivan, a drugi pak i negativan. Do zaključka ćemo lakše doći ako proučimo rezultate istraživanja koja su provođena u BiH. Tako prema jednom od istraživanja oko 64% mladih u BiH razmišlja o odlasku iz zemlje. Nezadovoljni su postojećom vlašću, korupcijom, lošim obrazovnim sustavom, nemogućnošću zaposlenja…

 

Piše: Vedran Kožul/pogled.ba

 


Bosna i Hercegovina za mlade, a u tu kategoriju spadaju oni od 15 do 30 godina, izdvaja vjerovali ili ne tek 0,05% ukupnih proračunskih sredstava, ili 2,2 KM po osobi! Većina općina nema strategiju za mlade, a ukoliko ih i ima, takve strategije ne provode u djelo.

Istraživanje provedeno u Sarajevu pokazalo je da je samo 8% mladih učlanjeno je u neku od stranaka, a u vodstvima stranaka zanemarivo je mali broj mlađih političara.

Zanimljiva su pitanja i odgovori iz predizbornog istraživanja Hrvatskog studentskog politološkog foruma provedenog u lipnju 2010. godine koje je provedeno na više od 500 studenata Sveučilišta u Mostaru.

Za određenu stranku ili kandidata prvenstveno glasujete zbog:
a) Vašeg političkog opredjeljenja – 37,73%
b) Tradicije – 15,04%
c) Programa stranke ili kandidata – 17,52%
d) Interesa (novca, posla…)  – 9,21%
e) Ništa od navedenoga – 20,00%

Programi političkih stranaka i kandidata najviše bi se trebali temeljiti na:
a) Rješavanju nacionalnog pitanja u BiH – 34,88%
b) Razvoju gospodarstva – 15,02%
c) Rješavanju socijalnih problema (siromaštvo,nezaposlenost…) – 39,13%
d) Planovima za ulazak BiH u euroatlantske integracije – 2,50%
e) Nečemu drugome – 2,89%
f) Nemam stava – 5,58%

Ocijenite dosadašnji rad političkih stranaka i političara u BiH:
1 – 43,08%
2 –  31,50%
3 – 13,29%
4 – 1,34%
5 – 0,77%
(Prosječna ocjena koju su za dosadašnji rad dobile političke stranke i političari je 1,44.)

Što nam govore ovi podatci?

Prije svega postotak mladih koji želi napustiti BiH govori nam da situacija u zemlji nije nimalo zadovoljavajuća. Sredstva koja se izdvajaju za mlade i njihove inicijative nisu ni blizu minimuma koji je potreban da bi se od istih u zajednici osjetio konkretan pomak.

Rezultati istraživanja u Sarajevu su pokazali da je tek 8% mladih član neke političke stranke, a ta brojka zasigurno nije veća niti u ostatku BiH, osim u nekim mjestima, no to su već pojedinačni slučajevi.

Istraživanje Hrvatskog studentskog politološkog foruma je pak pokazalo da mladi (studenti) na izborima za određenu stranku ili kandidata glasuju ponajviše zbog političkog opredjeljenja. Tek oko 17,50% ih na prvo mjesto stavlja program, očito zbog toga što se i baš i nemaju prilike upoznati s programima političkih stranaka. Posebnu pažnju u programima stranaka posvetili bi rješavanju socijalnih problema (siromaštvo, nezaposlenost…) te rješavanju nacionalnog pitanja.

Najporazniji podatak za domaće političke elite bio je da ih je 43% studenata ocijenilo s nedovoljnim 1, dok im je 31,50% dalo jedva prolaznu dvicu.

Kada malo promatramo ove podatke dolazimo do zaključka da su mladi s vrlo malo toga zadovoljni u ovoj zemlji, a u isto vrijeme jako mali broj njih se aktivira kako bi pokušao riješiti postojeće probleme. Uzrok toga je vjerojatno činjenica da mladi smatraju kako svojim angažmanom neće ništa uspjeti promijeniti.

No kako kaže pjesma „Kad se male ruke slože, sve se može, sve se može.“

Stoga bi moj odgovor na pitanje „Trebaju li se mladi politički aktivirati“ svakako bio da! Jer ako se sami ne pobrinemo za našu budućnost tko će to umjesto nas napraviti!?

 

Komentari

komentara