Uloga politologa u društvu

 

Uloga čovjeka u društvu ovisi o tome koliko se on sam uspije nametnuti, nametnuti u pozitivnom smislu. Isto vrijedi i za konkretnu znanost, tj. politologiju i politologe. Dobar politolog mora pisati o stvarima u društvu onako kako on to vidi, ali naravno potrebno je uvijek voditi računa o činjenicama.

 

Piše: Jozo Ćosić/HSPF.info


 

 

Mora upozoravati na sve ono što je neispravno, na ono što je trulo, s ciljem poboljšavanja istoga. Objektivno pisati nije nimalo jednostavno,  zapravo vrlo je teško. Objektivno pisati znači govoriti golu istinu ma koliko ona boljela. Istina, najlakše je pisati o stvarima koje nikoga ne zanimaju, tako se sigurno nikomu nećemo zamjeriti, ali eto, opet nešto piskaramo. Npr. kada snijeg pada nama je hladno, a kada sunce grije nama je vruće; to je zasigurno tako. Eto, nešto smo napisali, a pritom se nismo nikomu zamjerili, baš nam je dobar tekst. ZA SVAKU POHVALU!

 

Živimo u tranzicijskom društvu u kome vrijednosti i prioriteti i nisu baš najbolje posloženi. E, tu je naša prilika, sada se trebamo iskazati i dati svoj doprinos razvoju ovoga društva. Temelj našega rada trebao bi biti prije svega uvođenje novih, ispravnijih termina. Npr. termin „snašao se“, misleći pri tom na devedesete i privatizaciju, zamijeniti terminom ukrao, ili, ako ćemo biti stručniji, ratno profiterstvo; i tako dalje tim redom.Sve ovo možemo ostvariti na vrlo jednostavan način, pišući, kao što smo već napomenuli.

 

Sada, kada smo naveli dužnost dobrog politologa dolazimo i do onih drugih, lošijih i nažalost brojnijih. Njima u dužnost pada daleko jednostavnija zadaća, tj. dobiti tu diplomu pod svaku cijenu i nazvati rodijaka koji će im, misle oni, učiniti uslugu. Usluga podrazumijeva ured u koji će ih rodijaci zazidati. Tada će politolog ići po pite, nešto kopirati i javljati se na pozive. Ali, hvala velikomu Bogu, ne će morati misliti. Tada će svu svoju sreću dugovati blaženoj ludosti kako bi je nazvao veliki Erazmo Roterdamski.

 

Često čujemo kako je upravo studij politologije na Sveučilištu u Mostaru jedan od najznačajnijih projekata budući da je Hrvatima potreban školovani kadar koji će biti nositelj pozitivnih promjena. Ukoliko uspijemo „proizvesti“ samo 10% kvalitetnih politologa (a ima ih i više) ostvarili smo svoj cilj.

 

Ponovno se vraćamo na to famozno pisanje! Što god danas napišemo već za nekoliko mjeseci to će nam se činiti nezrelim, ali to je dobro, to je pokazatelj našega napredovanja. Stoga, olovku u ruke, RAZBORITO I ODLUČNO, prema cilju.

 

Napomena!

Stavovi izneseni u tekstu, izražavaju stavove pojedinca, a ne moraju biti nužno i stavovi Udruge

 

HSPF.info

 

Komentari

komentara