Vojislav Savić: Ko ne pamti iznova proživljava

10616033_10204154194592911_2716490340570610642_nUvijek kada slušam govore i čitam izjave Bakira Izetbegovića shvatim da duh Slobodana Miloševića nije mrtav. Sa gubitkom moći nakon Petoktobarske lažne revolucije, nemirni duh nacionalnog ujedinitelja morao je da pronađe novo tijelo u koje će da se useli, novu zemlju koju će da ujedini, i novo stado da drži na okupu.

Nesumnjivo, svi koji su svjedočili antiherojskom dobu Slobodana Miloševića svjesni su kakve strahote ono donosi. Superhikovskom logikom, nacionalni ujedinitelj će otimati siromašnima i poklanjati bogatima, ujedinjavajući zemlju razbiće je na paramparčad, a održavajući prijateljske odnose zaratiti sa čitavim svijetom.

Naravno, ništa nije crno-bijelo, postojali su i određeni ‚‚eksterni” podsticaji za onakav razvoj događaja prije Lažne revolucije u Srbiji, međutim, ovdje je riječ o vlašću opijenom pojedincu i posljedicama takvog sljepila.

„Nema referenduma, nema novih podjela, nema trećeg entiteta, možda prevare još ponekog birača na oktobarskim izborima, ali nas neće“, veli Bakir Izetbegović na jednom predizbornom skupu u Bužimu. Međutim, ovom miloševićevskom govoru on dodaje i karadžićevsku komponentu – „Poštovaće BiH, njen integritet i suverenitet. Jer ako je potcijene, ako potcijene njenu snagu, to će im se ponovo obiti o glavu“. Neumnjivo je da je mladi Bakir učio od najboljih, to jest od oca i od njegovih kolega. Zlatna generacija devedesetih, zaista.

Izetbegović se, očigledno, oslanja na dva bitna principa u svojoj politici: prvi, ideja jedinstvene BiH, i drugi, nametanje jednog identiteta koji treba da se proširi, poput čaršava, preko cijele BiH. Ali…

Ujedinjavajući Bosnu grleći se sa desničarskim populistom poput Erdogana.

Ujedinjavajući Bosnu ostavljajući je u amanet Turskoj.

Ujedinjavajući Bosnu ignorišući stavove ostalih naroda u BiH

Ujedinjavajući Bosnu na ovakav način, znači ići sigurnim putem ka njenoj propasti.

Srbi i Hrvati, koji ovakvu BiH očigledno ne žele, i to sa razlogom, doslovno ne moraju ništa da rade na njenom nestanku, ovakvom politikom ona će sama neupitno odumrijeti. Nestati.

Ko želi da izgrađuje BiH, moraće se povinovati činjenicama i realnom stanju stvari. BiH može biti izgrađena jedino kao bezlična, građanska država koja nužno priznaje troetničku strukturu i njihovu međusobnu istorijsku podzadinu. Sve ostale opcije proizvešće lančanu reakciju čija će posljednja alka da bude – rat. Đavo da ga nosi.

HSPF.info

Komentari

komentara