Weimarska Bosna i Hercegovina

Sigurno se pitate zašto Weimarska Bosna i Hercegovina? Okolnosti u kojima se ova siromašna država razvijala od kraja rata, trenutni ustroj nazvan poluprotektoratom čini Bosnu i Hercegovinu zemlju najsličniju Weimarskoj republici.


Piše: Josip Zelenika / ekspresno.info

 

Bosna i Hercegovina izraz je rata, prekida totalitarizma – nepopularnog komunizma, splet povijesnih okolnosti, ali možemo sa sigurnošću reći nije nastala na temelju demokratskog narodnog pokreta, niti kao izraz volje svih, sada, konstitutivnih naroda. Nećemo pogriješiti ako kažemo  da je BiH rezultat neprilika i zbunjenosti svih, tada, zaraćenih strana. Nastala je kao plod, umjetno izazvanog, građanskog rata, ne kao izvorna misao – vodilja ratnih vođa, već kao ponuda „daj što daš“.

 

Tko su izvorni neprijatelji BiH? Prvotni neprijatelji jesu lijevi radikali – komunisti, koji su zagovarali ostanak u, ionako nametnutoj, federaciji. Nasuprot njima, ali ne manji zagovaratelji raspada BiH jesu nacionalisti, blaži fašisti, koji su zagovarali podjelu na onoliko država koliko ima naroda u BiH. Bosna i Hercegovina jedina je zemlja kojoj su izvorni neprijatelji i lijevičari i desničari, jer na prostoru BiH nije stvoren ambijent vlastite narodnosti i suverenosti. Dapače, stvarni vladari su izvan granica ovog poluprotektorata.

 

Stanje poslije rata i mirne integracije obilježeno je sve jačim utjecajem utilitarizma i nacionalizma, smanjenim utjecajem socijalizma i njegovih izvedenica. Kada govorimo o kadru koji je šefovao državom u to vrijeme, moramo istaći da su te osobe bile istaknuti članovi Saveza komunista Bosne i Hercegovine, dakle, socijalkomunisti, ali u novom dobu postali su najutjecajniji nacionalisti, frontmani poznatih nacionalističkih stranaka, popularno nazvani „kameleonima“.

 

Ako se osvrnemo na sadašnje stanje poluprotektorata BiH nećemo naići na pomake vrijedne spomena, ali bitno je za istaknuti da je BiH postala zemlja 3 naroda, potpuno neravnopravna i za ostale manjinske narodnosti koje ne mogu uživati prava osigurana Ustavom ove zemlje.

 

Pitanje je, možemo li promijeniti način razmišljanja ovdašnjeg stanovništva koji socijalizam smatra prijetnjom narodu, utilitarizam slobodom razmišljanja i snalaženja u danim okolnostima, a nacionalizam jedinom nadom u bolje sutra, nadom za ispunjenje pustih snova?

 

Komentari

komentara