Za kojeg zločinca se smije prosvjedovati?

“U mojoj domovini Austriji imali smo određeni broj poznatih ratnih zločinaca – nacista i ne bi bilo dobro prihvaćeno kod austrijskog naroda da netko pravi prosvjede u korist tih nacističkih ratnih zločinaca. Isto tako, ne mogu to zamisliti ni u Njemačkoj, 15 godina nakon završetka II svjetskog rata”.

Piše: Saša Kulukčija/bitno.ba


 

Ovo je u Sarajevu rekao visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko upitan da prokomentira organizirane skupove potpore Ratku Mladiću koji se održavaju u Republici Srpskoj.

Čini se kako visoki predstavnik koristi pogrešnu analogiju i kako ova izjava nikako ne ide u skladu sa njegovom službenom funkcijom za koju Wikipedia kaže:

Daytonskim mirovnim sporazumom, koji je potpisan 1995. godine, visoki predstavnik je u ime međunarodne zajednice zadužen da nadgleda provedbu civilnih aspekata Mirovnog sporazuma u Bosni i Hercegovini. Visoki predstavnik također ima zadatak da koordinira aktivnosti međunarodnih civilnih organizacija i agencija koje djeluju u zemlji.

Wikipedia također kaže kako je gospodin Inzko studirao pravo. Možda jeste floskula, ali bi njemu trebalo biti poznato kako svatko nevin dok mu se ne dokaže suprotno. Kako stoji u optužnici ICTY-a Ratko Mladić je optužen za:
1. Genocid
2. Sudjelovanje u genocidu
3. Progoni na političkoj, vjerskoj i nacionalnoj osnovi kao zločini protiv čovječnosti
4. Istrebljenje kao zločin prema čovječnosti
5. Ubojstvo, kao zločin protiv čovječnosti
6. Ubojstvo, kao kršenje ratnih zakona i običaja
7. Deportacija ljudi, kao zločin protiv čovječnosti
8. Nehumana dijela (prisilna premještanja), kao zločin protiv čovječnosti
9-14. Protupravno zlostavljanje civila, ubojstvo, okrutno postupanje, nehumana dijela, napadi na civile.
15. Uzimanje talaca

Sva ova djela su zasigurno grozna, ali to ne mijenja činjenicu kako Ratku Mladiću još nije dokazano nijedno. On je i dalje optužen za sve to, a ne osuđen. U jednoj demokratskoj zemlji, kakvom se, ponajviše angažmanom međunarodne zajednice, BiH svim silama trudi prikazati prosvjedi u korist osoba koje su optužene za bilo kakve zločine ne bi trebali predstavljati problem.

Posebice zbog činjenice kako nijedan visoki predstavnik do sada nije osjećao potrebu kritizirati masovne skupove potpore osuđenom ratnom zločincu Fikretu Abdiću. Nisu europske diplomatske vedete vidjele ništa sporno ni u dočeku Naseru Oriću nakon što je odslužio kaznu u Haagu. Ni sahrana osuđenomu ratnom zločincu Rasimu Deliću uz najviše počasti nije potaknula kritiku međunarodne zajednice, tek je podrška Ratku Mladiću dovela do zabrinutosti visokog predstavnika.

Ono što je još gore gospodin Inzko ovime iskazuje temeljno nepoznavanje prilika u BiH. Umjesto da se uhićenje Mladića pokuša iskoristiti kako bi se izbrisala besmislena kolektivna odgovornost sa srpskog naroda (posebice Srba koji žive u RS) koja, priznali mi to ili ne, pritišće cjelokupnu situaciju na Balkanu Inzko svojom izjavom samo dolijeva ulje na vatru.

U svjetlu ovih činjenica Inzko ne samo da ne pomaže situaciji u BiH, već svojom izjavom daje za pravo onim čimbenicima kojima je rušenje BiH najvažniji zadatak.

Stavio je Inzko loptu na penal srpskim nacionalistima koji jedva čekaju viktimizirati srpski narod i nema sumnje kako će to znati i iskoristiti.

Ovo je još jedan u nizu autogolova visokih predstavnika koji svojim potezima samo potkrjepljuju vjerovanje kako je u diplomaciji visoki predstavnik u BiH funkcija na kojoj se najmanje treba raditi za najviše novca.

Komentari

komentara