Zašto je točno da je Toma citirao Borisa?

 

Nakon što je Tomislav Nikolić sredinom prošle godine proglasio izbornu pobjedu i stupio na dužnost predsjednika Srbije, nakon osmogodišnje vladavine prosvijećenog nacionalista Borisa Tadića, u jednom dijelu srbijanske (pronacionalističke) javnosti zavladala je velika euforija zbog dolaska na vlast osobe koja će, kako su tvrdili, konačno brinuti za srbijanske interese.

 

Piše: Ivan Kraljević/HSPF.info


 

 

No, samo godinu dana kasnije ista ta javnost je osula ‘drvljem i kamenjem’ po Nikoliću koji se  tijekom prošlog, za Srbe turbulentnog, tjedna ispričao za zločine koji su Srbi iz Srbije počinili tijekom ratnih 90-ih na prostoru Bosne i Hercegovine. Nakon intervencije voditeljice, posebnu pozornost posvetio je Srebrenici. Naime, u objavljenim isječcima iz intervjua 20 sa Sanelom Prešović Gadžo za BHT, predsjednik Srbije ispričao se i za srpske zločine počinjene u Srebrenici, ali opet preko usta nije mogao prevaliti riječ genocid. Upravo ono što se dogodilo na tom području, budući da se pravomoćnom presudom Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) pokolj u Srebrenici kvalificira kao čin genocida. U svakom slučaju Nikolićeva isprika i izjava da “kleči i traži pomilovanje Srbije zbog Srebrenice” je veliki pomak s obzirom na to što je Toma Grobar radio i govorio u ne tako davnoj prošlosti. Prisjećajući se svih njegovih ranijih izjava svi postavljaju pitanje koliko ima istine i dobrih namjera u izrečenoj isprici. Vjerojatno vrlo malo, ali ona, i kao takva, nosi veliku i značajnu državnu poruku.

 

Osim isprike i žala zbog zločina Nikolić je obećao da će doći u Srebrenicu, ali ne 11. srpnja, kada se svake godine obilježava genocid nad Bošnjacima, već uskoro, budući da, kako je kazao, ‘genocid treba dokazati’. Možda se upravo u toj Tominoj frazi krije cijela bit njegove isprike. Nikolić, inače sklon oštroj retorici, je dobro upakirao svoju izjavu. Kakvagod bila, može poslužiti  kao idealna prilika za toliko očekivano pomirenje i suradnju u regiji. Osim toga, treba pričekati i vidjeti kakvi će biti sljedeći postupci ovog kontroverznog političara i državnika. Glavni razlog takvog njegova (novog) stava može se iščitavati iz posljednjih odnosa na relaciji Srbija-EU, ali i možebitnih pritisaka europskih krugova. Nakon niza jalovih pokušaja, nacional-šovinističkih istupa i samozaustavljanja Srbija je konačno ‘pritisnula papučicu gasa’ u europskim integracija. To potvrđuje i normalizacija odnosa sa Kosovom i konačna potvrda sporazuma između Beograda i Prištine. Srbija je, kako je potvrdio i europski povjerenik Štefan Füle, došla nadohvat otvaranja pristupnih pregovora sa Europskom unijom. Srbija je na pragu toga da postane bolja država. U prvom redu europskija, jer još uvijek mala nit dijeli europsku Srbiju od one miloševićevske.

 

Premda se sve ovo događa u vremenu mandata predsjednika Nikolića, najviše zasluge za trenutno stanje ponosno nosi njegov prethodnik i protukandidat u posljednjim predsjedničkim izborima, Boris Tadić. Onima koji prate društvene mreže vjerojatno nije promaknula odlična i humoristična fotomontaža koja se posljednjih dana vrtjela širom interneta preko koje Nikolić tvrdi kako se nije ispričao Bošnjacima već je samo citirao Tadića.

 

Kolikogod bila satirična, ona uistinu i jest točna. Upravo je Tadić taj koji se prijateljski odnosio sa susjedima i prvi koji se iskreno ispričao za zločine koje su počinili pripadnici srpskog naroda u BiH, na početku predsjedničkog mandata, tijekom posjeta Sarajevu 6. prosinca 2004. Za svoga osmogodišnjeg vladanja Srbijom Tadić je napravio ogromnu stvar glede pomirenja u regiji i modernizaciji Srbije, ali i ostvarenju odličnih odnosa sa Hrvatskom, čime se uz hrvatskog predsjednika Ivu Josipovića izdigao u lidere regije. Osim toga, uspio je riješiti pitanja ratnih zločinaca i osigurati Srbiji status kandidata EU, a to je velika stvar. Njegovim perjem danas se, kako to ironično zvuči, kite upravo oni koji su bili (ili čiji su bili) glavni pokretači svih nedaća u posljednjim godinama u regiji, odnosno prostoru bivše Jugoslavije.

 

No, otvaranje europskog puta za Srbiju je, u svakom slučaju, idealna prilika za izlječenje onog dijela Srbije, kojoj pripada i sam predsjednik Nikolić, koja još uvijek sanja zabludne snove o ‘Nebeskoj Srbiji’.

 

(Analiza rađena za radio-emisiju ‘POKAZ’ udruge ‘Hrvatski studentski politološki forum’ (HSPF) koja se emitira srijedom na Radiju Herceg-Bosne.)

 

HSPF.info

 

Komentari

komentara