Zašto su nam političari optimisti!?

Tihić za Oslobođenje kaže da vjeruje da će 26. rujna u Brčkom biti postignut dogovor. Isto to Čović za Večernjak kaže pred svaki sastanak. Lagumdžija i Dodik upravo su suprotni: u pravilu upućuju kondicionalne prijetnje. Npr: “Ako on ostane pri svom onda ništa od svega”. Ljubić i Bosić samo konstatiraju stanje.

piše: Tvrtko Milović / Artinfo.ba

 


Što nam ovakvi medijski nastupi poručuju?

Prvo nam govore da su Čović i Tihić itekako raspoloženi za dogovor, da ga priželjkuju i da žele odobrovoljiti ostale na popuštanje. Naravno, Tihić očekuje da Čović odustane od predsjedavajućeg Vijeća ministara ili da Dodik odustane od vanjskih poslova. Čović očekuje da Tihić odustane od inzistiranja na srpskim i hrvatskim pozicijama.

Druga stvar koju možemo saznati iz medijskih nastupa „pobjedničkih“ lidera jeste tko stvarno ima moć: Lagumdžija i Dodik. Doduše, Lagumdžijina je uvjetovana Tihićevom potporom, ali pošto je Tihić pseći poslušan, nema potrebe da se Lagumdžija brine.

I Dodik i Lagumdžija bore se za poziciju najmoćnijeg u državi. Tko popusti izgubio je.

Obzirom da ni jedan od navedene dvojice neće popustiti, optimizam Tihića i Čovića je bespredmetan.

Postoji ipak jedna mogućnost za časni uzmak koju Lagumdžija spominje. To je potpuno napuštanje pregovora i vraćanje na opoziciono čelo. Ovo omogućuje velik manevarski prostor SDP-u da i dalje galame na vlast, ali i da imaju trajni alibi za nesposobnost federalne vlade. Isto tako, nastavak opozicionog djelovanja vratio bi kredibilitet SDP-u kod iznavjerenih birača i dao stranci nova demagoška prostranstva pred skore lokalne izbore.

Loše za SDP bi bilo to što se odriče efektnih pozicija u Vijeću ministara čime bi izgubili auru državotvorne stranke koju uporno forsiraju. Isto tako, Lagumdžija bi ostao bez  pozicije u Vijeću ministara koja bi mu omogućila da putuje svijetom i galami na Dodika.

U svakom slučaju, SDP je u pravu kada kaže da pregovori poslije 26.09. nemaju smisla ako ne dođe do dogovora. O čemu više pričati, zašto se sastajati!?

Ili će se SDP povući iz pregovora i omogućiti manjinsku parlamentarnu vladu (VM) ili će se odlučiti na trajnu  pat poziciju koja bi značila ostanak tehničkog mandata postojećeg Vijeća ministara.

Ovog drugog scenarija posebno se boji  međunarodna zajednica jer to bi značilo da u Bosni i Hercegovini demokratske institucije nisu zaživjele i da je cijela država jedan veliki, međunarodni fijasko!

 

 

hspf.info

Komentari

komentara