Znate li što je za samo nekoliko mjeseci na vlasti učinio francuski predsjednik Francois Hollande?

Koliko dugo je François Hollande predsjednik Francuske? Dobra dva mjeseca. Tako dugo da o tome u europskim i slovenskim medijima više ne pišu. Hollande je u prva dva mjeseca 100% ukinuo protokolarna vozila i prodao ih na dražbi, a prihod je namijenio za izgradnju velikih infrastrukturnih projekata u do sada neuređenim predgrađima.


 

Piše: Božo Žabjek / Delo

 

Objavio je i dokument koji sadrži 12 točaka gdje svim državnim poduzećima ukida službena vozila. Hollande vjeruje da svaki gospodarstvenik koji zarađuje 600.000 eura godišnje, ili više, može kupiti automobil. Ako to ne učini, ili je škrt, ili nesposoban, ili korumpiran, a državnim poduzećima i ne trebaju takvi ljudi…

 

Pozor. Ovako se dobiva 345.000.000 eura, koji će biti od 15. kolovoza ove godine investirani u nove istraživačke institute modernih tehnologija i opet, POZOR, zaposlio je 2560 mladih znanstvenih istraživača.

 

Šira javnost jedino zna da je odbio upis fiskalnog pravila u ustav, jer je to kao glupo, ali je urgentnim predsjedničkim dekretom za 75%, povećao porez svim obiteljima, ne pojedincima, čiji neto godišnji prihod premašuje pet milijuna eura. Tim novcem, a da nije ni dodirnuo državni proračun, ove godine će zaposliti  59,870 nezaposlenih obrazovanih kadrova, a od 1. rujna 6900 i od 1. listopada još 12500 nastavnika i profesora u državnim obrazovnim institucijama.

 

Opet POZOR. Crkvi je ukinuo potporu u iznosu od 2,3 milijarde eura, kojima je rimokatolička crkva financirala privatne tvrtke i škole. To je novac kojim će se graditi 4500 državnih dječjih vrtića i 3600 osnovnih škola. On je uveo i porezne olakšice na “bonus kulture”, na primjer, bibliotekama, a oni koji budu zaposlili najmanje dva diplomirana stručnjaka bit će sasvim oslobođeni poreza. Ukinuo je vladine i državne novine, revije, zaklade i izdavačke kuće…Zamijenio ih je klubovima ili zadrugama koje promoviraju razvoj poduzetništva s većom dodatnom vrijednošću.

 

Bankama koje investiraju razvoj domaćeg gospodarstva dat će porezne olakšice, a bankama, koje se bave samo novčanim transakcijama će ih povećati. Snizio je plaće svim državnim službenicima za 25%, do 33% zastupnicima u parlamentu, a drugim visokim državnim službenicima,  koji zarađuju više od 800.000 € godišnje – za 40%!

 

Sa četiri milijarde uštede, financirat će socijalne kategorije. Samohrane majke će imati olakšice za prvih pet djetetovih godina, a druge, s malo starijom djecom, tri godine. Dobivat će redovan zajamčeni dohodak, a sve navedeno ne dotiče ni jedan cent iz državnog proračuna! Cijela Europa se boji ovih šokantnih mjera. A rezultati: inflacije nema, a produktivnost i konkurentnost su se povećale prvi put u posljednje tri godine.


HSPF.info

 

 

Komentari

komentara