O nama

HSPF_novi_znakO Udruzi “Hrvatski studentski politološki forum”

Udruga “Hrvatski studentski politološki forum” iz Mostara. Naša Udruga djeluje od kraja 2009. godine, odnosno od 15. prosinca iste godine. Tada je na ideju trojice studenata Politologije, osnovan HSPF, s ciljem da se napravi organizacija na Sveučilištu u Mostaru koja će politolozima i ostalim zainteresiranim studentima pružiti praktični dio političkih znanosti, po uzoru na slične organizacije koje djeluju na drugim sveučilištima. S obzirom da je studij i znanost Politologije relativno mlada, i u Mostaru, pa i u ovoj zemlji, kojoj nedostaje političke kulture, inicijativa je imala još veću težinu.

Svaki početak je težak, pa tako i naš, no to nas nije pokolebalo, uspijevali smo u ovih šest godina odraditi brojne akcije uz minimalna financijska sredstva. U međuvremenu je Udruga polako stajala čvrsto na svoje noge, i danas je ona registrirana na državnoj razini, sa svojim žiro-računom, pečatom, internetskim portalom, radijskom emisijom, broji preko 60 aktivnih članova, ali ne namjeravamo ostati na tome, već želimo da se naša Udruga kroz godine profiliranja još više nametne svojim ugledom.

Udruga “Hrvatski studentski politološki forum” je dakle studentska, nevladina udruga neprofitnog karaktera koja okuplja studente Sveučilišta u Mostaru, prije svega studente Politologije Filozofskog fakulteta ovoga Sveučilišta, ali i studente s ostalih odsjeka i fakulteta na Sveučilištu koji se zanimaju za politološke te političke teme.

Osnovna područja našeg djelovanja i ciljevi koji su postavljeni su:

 • promocija političke znanosti kao zasebne discipline unutar društvenih znanosti;
 • popularizacija politoloških znanja, te njihovo širenje i unaprjeđivanje u obrazovanju i javnosti uopće;
 • uspostavljanje i unaprjeđivanje profesionalne komunikacije među studentima politoloških znanosti u zemlji i svijetu;
 • organiziranje i održavanje društvenih, stručnih i znanstvenih skupova;
 • organiziranje javnih tribina vezanih za teme iz političkog života;
 • izdavanje priopćenja o aktualnim političkih događanjima;
 • publikacija kvalitetnih studentskih radova članova Udruge;
 • davanje mišljenja i prijedloga u cilju rješavanja političkog pitanja položaja Hrvata u Bosni i Hercegovini;
 • organiziranje stručnih putovanja;
 • promoviranje konsocijacijske demokracije kao ustavno-političkog modela demokratizacije društva u BiH;
 • promoviranje europskih načela demokratizacije društva i unaprjeđenje političke kulture u društvu te širenje važnosti europskog puta BiH;
 • utvrđivanje diskriminatornih praksi u društvu i upozoravanje na iste, s naglaskom na ekonomsku diskriminaciju jedinica lokalne samouprave u BiH;
 • praćenje izbornog procesa u BiH, na svim razinama te davanje prijedloga za izmjene izborne legislative.

U šest godina organizirali smo više javnih tribina o aktualnim političkim pitanjima, okruglih stolova, 2 predizborna istraživanja, 4 humanitarne akcije, 3 simulacije parlamenta, jednu kampanju pod nazivom “Ti si kriv, ako ti je sve krivo!“, potom su naši članovi išli na stručna usavršavanja i putovanja, izdali smo brojna javna priopćenja o aktualnim političkim pitanjima. HSPF od 2013. godine ima vlastitu radijsku emisiju, danas se “Res Publica” prenosi na 10 radio postaja u BiH. Također naš uspjeh je, što smo kroz naše sjednice i rasprave koje smo vodili, poticali mlade ljude da razmišljaju, da teže dijalogu, te da znaju obraniti svoje stavove. Svakako uspjeh je i naš web portal www.hspf.info, na kojem nastojimo objavljivati politološki korisne informacije ali i pružamo mogućnost da naši članovi i drugi studenti iznesu svoje stavove bez grižnje savjesti.

Cilj Hrvatskog studentskog politološkog foruma je omogućiti članovima da osjete praktičnu stranu političkih procesa. S obzirom na nedostatak vježbi u obrazovnom planu i programu ovakve stvari se ne mogu naučiti na predavanjima. Sudjelovanje studenata u radu Hrvatskog studentskog politološkog foruma uvelike će unaprijediti njihove politološke vještine, znanje, kulturu govora i dijaloga, te će poslužiti kao jedna od prvih stepenica za buduće politološko djelovanje.

Kroz sudjelovanje u projektima koji su dosad organizirani od strane HSPF-a članovi su dobili upravo ono što su tražili, a to je uvid u jedan dio političkih procesa kao što su: rad Parlamentarne skupštine, održavanje općih izbora, simulacija parlamenta, ispitivanje javnog mnijenja, statističke analize rezultata, otvorene debate o određenim temama, iznošenje i obrana vlastitih argumenata, snimanje i uređivanje radio emisije itd.

Trenutno vodstvo Udruge za akademsku godinu 2017./2018. čini, predsjednik Martin Mikulić (Široki Brijeg), zatim potpredsjednice Ljiljana Perić (Stolac) i Matea Pejić (Grude). Predsjednica Skupštine je Ana Sušac (Čitluk), a potpredsjednica Skupštine je Petra Begić (Široki Brijeg). Tajnica HSPF-a je Marijana Primorac (Grude/Sinj).

Naravno, HSPF ne planira stati na ovome, već se aktivno priprema i pomno planira svaki novi detalj oko budućih sjednica, debata, akcija, javnih tribina, putovanja i drugih projekata, jer je naša ambicija odavano nadmašila početnu ideju…

Forum svojim djelovanjem unapređuje i razvija znanja i svijesti studenata s područja političkih znanosti te zajedno s obrazovnim institucijama i profesorima stvara novi stručni kadar koji će, nadamo se, napokon uspjeti riješiti krizne situacije u BiH, ili barem moći argumentirano razgovarati o njima.
Broj članova Hrvatskog studentskog politološkog foruma raste iz dana u dan, što je i dodatni pokazatelj kvalitete rada ove organizacije, i čime se opravdava naš slogan “Odlučno prema cilju!”

Statut Udruge “Hrvatski studentski politološki forum” možete pogledati ovdje.

Udruga „Hrvatski studentski politološki forum“

Sveučilište u Mostaru
Filozofski fakultet
Matice hrvatske b.b., 88 000 Mostar

E-mail: hspf09@gmail.com