Bh. studenti političkih znanosti na sastanku s Igorom Crnadkom

U srijedu je, u Sarajevu, održan sastanak predstavnika Udruge „Hrvatski studentski politološki forum“, Studentske organizacije FPN Banja Luke i Asocijacije studenata FPN Sarajevo SPONA s ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, g. Igorom Crnadkom. Podsjećamo da su ove tri studentske organizacije reagirale na javni natječaj za prijem državnih službenika u MVP BiH, koji prema mišljenju studentskih organizacija nedovoljno prepoznaje studente političkih znanosti iz Sarajeva, Banja Luke i Mostara.

Na sastanku, uz ministra i savjetnike u Ministarstvu, prisustvovali su i bivši predsjednici navedenih udruga, koji su sudjelovali na ranijem sastanku s ministrom Crnadkom, u Banja Luci krajem 2016. godine.

Studenti su ministru predložili potpisivanje Platforme o suradnji, uz preduvjet da se javni natječaj koji je sporan – poništi, te da se raspiše novi javni natječaj koji će biti konkretniji. Ministar Crnadak odbio je zajednički zahtjev studenata Sarajeva, Banja Luke i Mostara, uz obrazloženje da je „natječaj proveden u skladu s važećim zakonskim propisima i propisima Ministarstva“. Studenti su podsjetili da je na sastanku 2016. godine dogovoren javni poziv za pripravnike u MVP BiH, na kojem će biti mjesta i za studente političkih znanosti. Ministar je obećao da će se „najkasnije u svibnju 2018. godine raspisati javni poziv za pripravnike“.

Na prijedlog studenata, ministar Crnadak načelno je prihvatio ideju uvođenja programa volontiranja u Ministarstvu vanjskih poslova BiH, u skladu sa zakonskim mogućnostima. Kada je riječ o zahtjevu studenata za izmjenama Pravilnika o unutarnjoj organizaciji Ministarstva vanjskih poslova, šef kabineta ministra je naglasio kako je „Ministarstvo već tri puta neuspješno pokušalo izmijeniti Pravilnik, ali procedura je složena jer Pravilnik mijenja Vijeće ministara“. Ipak, ministar Crnadak obvezao se oformiti Radnu skupinu za izmjene i dopune Pravilnika o unutarnjoj organizaciji MVP BiH, u kojoj će sudjelovati i predstavnici studentskih organizacija.

Crnadak je izrazio želju da Ministarstvo u budućnosti surađuje s tri studentske organizacije studenata političkih znanosti, kao i ustanova s kojih dolaze. Dogovoreno je da će Ministarstvo pri posjetama stranih državnika, organizirati predavanja na koja će se pozivati studenti političkih znanosti iz Sarajeva, Banja Luke i Mostara.

Inicijativa za sljedeći sastanak studentskih predstavnika s ministrom Crnadkom doći će od Ministarstva vanjskih poslova, i to u roku od 60 dana, prema riječima ministra.

Udrugu HSPF predstavljali su Martin Mikulić, predsjednik HSPF-a, te Josip Zelenika, bivši predsjednik.

Ured za odnose s javnošću HSPF-a

Komentari

komentara