Članovi HSPF-a sudjelovali na međunarodnoj ljetnoj školi na otoku Koločepu

kolocepU razdoblju od 16.-22. lipnja održana je međunarodna ljetna škola za studente međunarodnih političkih odnosa na otoku Koločepu, na kojem su sudjelovali i članovi HSPF-a, Grgo Mandić, Irena Mrnjavac i Ivana Leko.

Škola je organizirana ispred Atlantskog vijeća Hrvatske, na čijem je čelu profesor Radovan Vukadinović, inače i profesor na odsjeku politologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Cilj projekta bio je upoznati studente iz regije s procesima euro-atlantskih integracija, pobliže im prikazati kako izgleda put do ostvarenja vanjskopolitičkih ciljeva, a poseban je naglasak stavljen na Zapadni Balkan i Bosnu i Hercegovinu. U diskusijama, kojih nije manjkalo, studenti su iznosili svoja mišljenja i nedoumice, imali priliku razgovarati sa stranim diplomatima, bolje razumjeti njihove stavove o regiji.

Kao finalni događaj, u petak je održana simulacija međunarodnog pregovaranja, kada su studenti podijeljeni u skupine kako bi raspravljali o Bosni i Hercegovini, odnosno o visokom predstavniku i njegovom mogućem odlasku. Timovi su podijeljeni na Federaciju Bosne i Hercegovine, Republiku Srpsku, Rusku federaciju, SAD i OHR.

Kako je istaknula voditeljica simulacije, profesorica Lidija Čehulić-Vukadinović, svrha simulacije bila je prenijeti studentima iskustvo simuliranja i pregovaranja, kako bi osjetili težinu toga posla.

Osim kvalitetnog stručnog usavršavanja, bilo je ovo i lijepo druženje mladih ljudi iz nekoliko zemalja u okruženju, te su već zakazani novi projekti i suradnje.

HSPF.info

Komentari

komentara