Studenti sa FF-a iz Mostara sudjelovali na Euro Atlantic Security Course u Butmiru

grupnaU središnjoj vojnoj bazi u BiH, u kampu u Butmiru nedaleko od Sarajeva, od 3. do 7. lipnja održao se petodnevni seminar „Euro Atlantic Security Course“ u organizaciji Peace Support Operationins Training Centre BiH. Ovaj seminar organiziran je uz suradnju s Fakultetom političkih nauka u Sarajevu, Centrom za sigurnosne studije i uz potporu Veleposlanstva Kraljevine Norveške.

Seminar je pohodilo 35 sudionika, od čega 7 međunarodnih, dvoje iz Turske, po jedno iz Hrvatske, Albanije, Austrije, Mađarske i Crne Gore. Uz pripadnike Oružanih snaga BiH, na seminaru su sudjelovali studenti Fakulteta Političkih Nauka iz Sarajeva i Banjaluke, Business škole iz Doboja, Visoke škole Logos Centar iz Mostara, ali i troje studenata studija Politologije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, a to su Andrea Brać, Antonijo Aničić i Goran Kutle.

predavanje 1

Uz vrhunsku organizaciju od strane PSOTC-a, sudionici su kroz ovih pet dana imali priliku slušati predavanja vrhunskih predavača predvođenih profesorom Vladom Azinovićem sa FPN-a u Sarajevu, ali i ostalih stručnjaka na polju Euroatlantskih integracija, europskih i svjetskih organizacija (Vijeće Europe, UN, OSCE), međunarodnih odnosa, modernog terorizma i ostalih vezanih tema. Sva nastava i diskusija vođena je na engleskom jeziku, te su neki sudionici pokazali zavidne vještine diskutiranja i uočavanja ključnih problema te su postavljali zanimljiva pitanja većini predavača. Jedno predavanje je održala i Damirka Mihaljević, profesorica na studiju Politologije na Filozofskom fakultetu, na temu „Uloge OSCE-a nakon Hladnog rata“.

syndicate 2

Kroz bogat i sadržajan tjedan sudionici su imali priliku pokazati kako se snalaze u istraživačkom radu, te nakon što su podijeljeni u 5 radnih grupa, krunu tog svog istraživačkog rada trebali su pokazati prezentacijom na završni dan ovog seminara. Teme koje su dobili bile su vezane za dokazivanje koja će sila biti (ili neće biti) dominantna u 21. stoljeću, a u igri su bile SAD, Kina i EU.
Predzadnji dan održan je i test znanja prikupljenog na predavanjima proteklih dana, a oni koji su isti test položili, dobili su na završnoj ceremoniji certifikate vrijedne 6 ECTS bodova.

certfikati 2

Seminar je svečano zaključen u petak, 7. lipnja uz dolazak i Ministra obrane Bosne i Hercegovine gospodina Zekerijaha Osmića. Sudionici su izrazili samo riječi hvale za seminar ovakvog tipa, te nakon napornog, ali sadržajno bogatog tjedna, zadovoljno napustili kamp u Butmiru. (Goran Kutle)

HSPF.info

Komentari

komentara