HSPF: Dogovor „Izetbegović-Dodik“ – No pasaran!

Dodi-BakirBosna i Hercegovina, kao država, ponovno nazaduje, pokazuje to „dogovor“ predsjedatelja Predsjedništva BiH g. Izetbegovića i predsjednika Republike Srpske g. Dodika, u svojstvu predsjednika stranaka, naravno, kako to biva u Bosni i Hercegovini. Nezamislivo je da se u državi koja ima 14 ustava, u pitanje dovodi ustavni poredak dogovorom predstavnika dvaju stranaka, ponovno izvaninstitucionalno. Istina kako je izvaninstitucionalni dogovor postao sasvim normalan način preživljavanja Bosne i Hercegovine, no sve više čudi normalan odnos Europske unije i njenih predstavnika prema toj pojavi, jer su upravo oni inzistirali na vraćanju u ustavne kalupe „zajedničkih institucija“.

Hrvatski studentski politološki forum najoštrije osuđuje tzv. dogovor o mehanizmu koordinacije, kojeg su postigli predsjednici dviju stranaka, koje tobože predstavljaju dva naroda, a bez znanja i suglasnosti predstavnika trećeg, u Bosni i Hercegovini još uvijek (!) konstitutivnog naroda – onog hrvatskog. Odbacujemo mogućnosti da se unutar mehanizma koordinacije višom razinom odlučivanja eliminiraju stavovi i nadležnosti županija. Pozivamo predstavnike hrvatskog naroda na svim razinama vlasti u BiH da ne popuste pod pritiscima međunarodne zajednice, te da ustraju na ustavnosti i provođenju već ranije dogovorenog mehanizma koordinacije.

Pitamo se, zašto visoka predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost EU Federica Mogherini i povjerenik za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn u svojoj zajedničkoj izjavi pozdravljaju spomenuti dogovor, u čijem donošenju nisu sudjelovali predstavnici jednog od tri konstitutivna naroda, a na snazi je i odluka o mehanizmu koordinacije, koju je prije šest mjeseci usvojilo Vijeće ministara BiH. Podržava li EU time izvaninstitucionalne dogovore na štetu institucija države BiH? Takve zajedničke izjave predstavnika Europske unije, hrvatskom narodu u BiH su zabrinjavajuće, nelogične a najmanje u duhu načela zajedništva na kojem počiva Europska unija.

Podsjećamo kako je hrvatski narod u BiH u potpunosti opredijeljen za europske integracije, no čini se kako iznova moramo apelirati kako bez hrvatskog konstitutivnog naroda nema Bosne i Hercegovine, pa tako ni europskog puta – dogovori predstavnika samo dva naroda izvan institucija države, i bez znanja trećeg naroda i njegovih predstavnika, slabe ionako labavu konsocijaciju u BiH, ovog i svakog sljedećeg puta, hrvatski narod će znati odgovoriti – No pasaran!

Hrvatski studentski politološki forum

Komentari

komentara