HSPF na 3. redovnoj sjednici zaključio: Hrvatima u BiH je prijeko potreban javni RTV program

05.veljače 2010. godine u prostorijama Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru održana je III. sjednica Hrvatskog studentskog politološkog foruma.

 


Glavna tema dnevnog reda je bilo uvođenje televizijskog programa na hrvatskom jeziku u sklopu javnog RTV sustava.
Skupština je nakon malo duže rasprave utvrdila da bi za postizanje pune jednakopravnosti i konstitutivnosti hrvatskog naroda jedino  rješenje bilo uvođenje punog televizijskog programa na hrvatskom jeziku, odnosno programa od cca. 18 do 20 sati dnevno. Jedina alternativa tome bi bilo unaprijđenje već postojeće televizijske postaje HTV Mostar, poboljšanje kvalitete programa, trajanja programa (na cca. 18 do 20 sati programa) ,proširenje i unaprijeđenje kvalitete signala….

Druga teme dnevnog reda je bio zakon o dvojnom prebivalištu koji je u proceduri Sabora RH.
Zaključeno je da je taj zakon u određenoj mjeri opravdan, ali da hitna provedba, ukidanje bez mogućnosti žalbe pa čak i novčane kazne nisu dobri. Provedba ovog zakona u praksi i generalizacija grupa na koje se odnosi dovesti će do velikih problema. Prema tome Skupština HSPF smatra da bi se trebala napraviti određena selekcija na koga se odnosi potpuno ukidanje, gdje su mogući kompromisi, koje se grupe mogu žaliti na odluku te na koga se uopće ne bi trebao odnositi.

Na kraju sjednice utvrđene su određene smjernice ka ostvarenju projekta izdavanja službenog lista HSPF-a. Datum početka izdavanja lista i mogućnosti nabave biti će objavljeni pravovremeno.

(HSPF)

 

Komentari

komentara