HSPF pozvan na tribinu „BiH i Euroatlanske integracije“

Na našu službenu e-mail adresu danas je stigao poziv za sudjelovanje na tribini o temi: „BiH i Euroatlanske integracije“ koja će se održati u petak, 15. travnja 2011. godine od 11:00 do 12:30, u hotelu Ero u Mostaru, u organizaciji Atlantske inicijative u Bosni i Hercegovini i Veleposlanstva Kraljevine Norveške. Njega prenosimo u cijelosti:


Bosna i Hercegovina, zahvaljujući svom položaju na Zapadnom Balkanu, ima veliki značaj za sigurnosnu arhitekturu Europe. Euroatlantske integracije BiH  kroz razvijanje efikasnih institucija za borbu protiv terorizma, organiziranog kriminala, trgovine drogama i sl., poboljšavaju ne samo sigurnost  naše zemlje nego i  sigurnost regiona jugoistočne  Europe. Provođenjem reformi Bosna i Hercegovina postaje područje mira i stabilnosti gdje strani investitori mogu ulagati i biti sigurni u svoje investicije što omogućava jačanje ekonomije u BiH.

Cilj ove tribine je potaknuti na razmjenu mišljenja i iskustava o euroatlantskim integracijama Bosne i Hercegovine, s posebnim osvrtom na ulogu mladih u ovom procesu.

Izlaganja na Tribini imat će:  Njegova ekselencija Jan Braathu, veleposlanik Kraljevine Norveške  u Bosni i Hercegovini (TBC), dr. Mile Lasić, profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, dr. Nerzuk Ćurak, profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, mr. Željka Šulc, voditeljica projekta «Procjena stanja o integriranosti rodnih pitanja u sektor sigurnosti u BiH» i dr. Edina Bećirević, predsjednica Atlantske inicijative.

Iskreno se nadamo da ćete svojim prisustvom i učešćem u otvorenoj diskusiji na ovoj tribini dati dragocjenu potporu našem naporu da raspravu o euroatlantskim integracijama premjestimo iz domene «visoke politike» te da je približimo javnosti i učinimo je razumljivijom.

Srdačno,

Dr sc. Edina Bećirević

Predsjednica

Atlantska inicijativa BiH

 

 

Tribina

„ BiH i  Euroatlantske integracije“

 


 

11:00 – 11:10  Uvodne napomene:  

Dr sc. Edina Bećirević, Predsjednica, Atlantska inicijativa BiH  –

Predstavljanje organizacije Atlantska inicijativa

 

 

11:10-11:20  dr. Mile Lasić, profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru – 

„Put BiH u EU i NATO“

 

 

11:20-11:40  Nj.e. Jan Braathu, Norveški veleposlanik u Bosni i Hercegovini – 

„Iskustva Norveške u NATO-u“

 

 

11:40-11:50  dr. Nerzuk Ćurak, profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu – 

„Je li NATO dobar za BiH?“

 

 

11:50-12:00 mr. Željka Šulc, voditeljica projekta  – 

„Zašto je ravnopravnost spolova bitna za Euroatlantske integracije Bosne i Hercegovine? “

 

 

12:00-12:30  Rasprava

 

 

 

 

Komentari

komentara