HSPF: Profesore Kukiću, šteta što nas Vi niste politološki prosvijetlili!

Ovih dana objavljen je intervju sa gospodinom Slavom Kukićem za studentski portal pogled.ba, iako nismo pobornici medijskog prepucavanja, želimo odgovoriti profesoru Kukiću jer u tom intervjuu spominje i naše ime (istina, u skraćenom obliku) u negativnom kontekstu, riječima da djelujemo kao „politička tribina jedne partije“, i da bi trebali razvijati politološke misli.


Mi kao članovi Hrvatskog studentskog politološkog foruma, obraćamo Vam se otvorenim pismom kako bi odgovorili na Vaše optužbe koje ste, ničim izazvani, iznijeli u ovom intervjuu.

Kao prvo, želimo odmah istaknuti da se Hrvatski studentski politološki forum, još od svog osnivanja, nema čega stidjeti. Jer sve što smo radili, radili smo s dobrim namjerama, sami, ni pod bilo čijim utjecajem, odnosno radili smo po unutrašnjim dogovorima među našim članovima, a tako će biti i u budućnosti. Hrvatski studentski politološki forum se ne zalaže za jednoumlje pa stoga nije filijala niti jedne političke stranke. Sa svim strankama imamo korektne odnose što dokazuju i naše javne tribine, no nijedna od stranaka nije, niti će ikada donositi bilo kakvu odluku vezanu za rad HSPF-a.

Drugo, HSPF u svom radu nije nikada pozivao na neku mržnju prema drugima, već na poboljšanje položaja hrvatskog naroda i kvalitete studiranja za studente na našem Sveučilištu, i sljedeće akcije ćemo podrediti tome. Dok se kod Vas može osjetiti govor mržnje prema neistomišljenicima u Vašim javnim istupima. Ne želimo ulaziti u to koliko Vama znači borba za ravnopravan položaj hrvatskog naroda s preostala dva, iako bi se o tome dosta dalo raspravljati. Oko definicije nacionalizma vode se prepirke, jedni govore da to znači voljeti svoje, a tuđe poštovati, dok drugi ga negativno definiraju kao da on automatski predstavlja mržnju prema drugima. Stoga ne prihvaćamo Vaše mišljenje da smo sredstvo nacionalističke politike, jer Vi nas očito vidite u ovoj drugoj definiciji. U našem imenu može biti nekom sporan ovaj prefiks „Hrvatski“ jer ste ga i vi u svojoj izjavi izbacili, no on će i dalje biti ponosan dio našeg imena bez obzira sviđao se nekomu ili ne.

Treće, spominjete da trebamo razvijati politološke misli. Nama je jako žao što se Vi niste više pojavljivali na našim predavanjima, a ne 2 puta godišnje, dok ste se vodili kao naš profesor, jer podsjećamo 20% ste obavezni održati kao redoviti profesor. Mi smo profesore, studenti gladni znanja, i žao nam je što smo ostali zakinuti od Vašeg „politološkog prosvjećenja“. Vaš dio posla su obavljali asistenti dok ste vi za to uredno ubirali nadprosječno visoku plaću. Brojem kolegija koje vodite, zajedno sa još ponekim profesorima mogli biste konkurirati za Guinness-ovu knjigu rekorda, baš kao i po broju nadzornih odbora čiji ste član dosada bili, no u to nećemo detaljnije ulaziti.  Također, zanima nas sa politološkog aspekta, kako bi nam Vi objasnili kako je 1/3 od 17 jednaka broju 5? Vi ste rekli da je vlast u FBiH uspostavljena na legalan način i sigurni smo da bi nam Vi kao čovjek sa bogatim životnim,  i naročito političkim iskustvom, dali adekvatan odgovor na ovo pitanje.

Mi, ako smo išta kao budući politolozi naučili, to je da stvari nikad ne treba promatrati jednostrano, i zato svi pojedinačno nastojimo pratiti stajališta sa svih medija, bez obzira kojoj su opciji skloni. I sami ste rekli da ne pratite detaljno rad studentskih organizacija, pa zato ne možete reći da ste nezadovoljni našim radom, jer da bi bili nezadovoljni s nečim, morate poznavati detaljnije rad tog istog.
Profesore, mi ne želimo ulaziti u nikakva prepucavanja sa Vama, naprotiv, ovim putem Vam upućujemo poziv, da budete gost na našem okruglom stolu pod nazivom „Politička manipulacija medijima“, koji planiramo održati početkom svibnja. Svjesni smo da je manipulacija bilo na svim stranama, a i još ih ima, pa ćemo stoga pozvati relevantne goste (njih 9-10) sa „svih strana“, i među njima će biti zastupljene i stranke, profesori i novinari (urednici) sa portala, tiskovina, radija, televizija, i sl.

Nama studentima je dosta prepucavanja koje se vode preko naših leđa. Naš cilj je da se pod hitno riješi priča oko uspostave vlasti te da se poštuje naša izborna volja kako bi se mogli izboriti za osnovna studentska prava, niže cijene školarina i smještaja te poboljšanje kvalitete nastave. Svjesni smo i teškog socijalnog stanja u Bosni i Hercegovini, ali isto tako čisto sumnjamo da se ono može rješavati prije no što se riješi nacionalno pitanje. Jer podsjećamo da mnogi govore kako se i Jugoslavija raspala jer je imala neriješeno nacionalno pitanje, to vjerojatno možete potvrditi jer ste dobar dio života proveli u toj zemlji, dok se većina nas nije ni rodila u to vrijeme.

Nećemo dopustiti nikomu da blati naše ime ni naš rad, pa tako ni Vama gospodine Kukiću i poručujemo vam ukoliko u skoro vrijeme ne shvatite neslavnu ulogu koju imate i povijest će Vas velikim slovima upamtiti kao takvoga.

S poštovanjem
Ured za informiranje Hrvatskog studentskog politološkog foruma

 

Komentari

komentara