HSPF proslavio desetu godišnjicu uspješnoga djelovanja

Hrvatski studentski politološki forum (HSPF) je u ponedjeljak, 16. prosinca, u popodnevnim satima svečanom sjednicom proslavio deseti rođendan u prepunom amfiteatru Sokrat na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

Amfiteatar Sokrat bio je ispunjen

Brojni ugledni gosti iz društvenog i političkog života, profesori i asistenti, predstavnici Sveučilišta u Mostaru i, ono najvažnije, sadašnji i bivši članovi Udruge zajedno su proslavili našu jubilarnu desetu godišnjicu.

Brojni visoki uzvanici nazočili su svečanoj sjednici

U ovih deset godina uspješno smo realizirali mnogobrojne aktivnosti pri čemu smo otvorili svako pitanje koje je relevantno za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini, ali i BiH u cjelini.

Na samom početku obilježavanja se u ime Vlade HNŽ-a, koja pruža značajnu podršku radu HSPF-a, obratio savjetnik predsjednika Vlade HNŽ Darko Juka koji je naglasio važnost studentskoga aktivizma za cjelokupno društvo jer, kako je istaknuo, kraj pojedinog društva i naroda započinje kada studenti ušute.

Darko Juka, savjetnik predsjednika Vlade HNŽ

Juka je članovima HSPF-a poručio da su izrasli u respektabilnu udrugu čije se mišljenje cijeni, poželio nastavak rada u istom pravcu te još jednom čestitao na jubileju.

Posebno su afirmativne bile izjave bivših predsjednika Udruge koji su prezentirali neke od najznačajnijih projekata u prethodnom desetljeću.

Predsjednici Udruge HSPF

Jedan od osnivača i prvi predsjednik HSPF-a Vedran Kožul je podsjetio kako je i zašto osnovan HSPF. Bilo je to 15. prosinca 2009. godine, a Kožul je podsjetio kako su i tada političke okolnosti za Hrvate u BiH bile izuzetno nepovoljne. Izdvojio je najvažnije projekte u početnoj godini, a poseban naglasak je stavljen na javnu tribinu “Gdje se nalazimo i što nam je činiti?” na kojoj je poseban gost bio Nino Raspudić.

Vedran Kožul, prvi predsjednik HSPF-a

Potom je Goran Kutle, asistent na Studiju politologije i bivši predsjednik HSPF-a, govorio o razvoju Udruge nakon početnoga razdoblja. Kutle je podsjetio na neke iznimno uspješne projekte koji su tada zaživjeli i bili aktualni u cijeloj BiH te je istaknuo primjere poput akcije „Ti si kriv ako ti je sve krivo!“ i javne tribine na kojima su otvorena pitanja statuta Mostara i Travnika.

Goran Kutle, bivši predsjednik HSPF-a

Posljednje dvije godine djelovanja Udruge prezentirao je Martin Mikulić, aktualni predsjednik Udruge. Na samom početku se dotaknuo javne tribine „HVO – jučer, danas, sutra“ na kojoj su otvorena mnoga pitanja, prilikom čega je istaknuo kako su mladi danas nedovoljno upućeni u ključna zbivanja u Domovinskom ratu. Tim povodom, najavio je intenziviranje suradnje i zajedničke projekte sa Hrvatskim dokumentacijskim centrom Domovinskog rata u BiH i Glavnim vijećem Hrvatske zajednice Herceg Bosne.

Martin Mikulić, aktualni predsjednik HSPF-a

Mikulić je također detaljnije govorio o Simuliranom parlamentu 2019., posjetama predsjednici Republike Hrvatske te suradnji sa Hrvatskim saborom, sa naglaskom na saborski Odbor za Hrvate izvan RH. Najavio je i sudjelovanje HSPF-a kao predstavnika Sveučilišta u Mostaru na simulaciji rada Hrvatskoga sabora koja će se održati iduće godine. Za kraj je poručio: “HSPF je uvijek bio i ostat će simbol aktivizma, politološke misli i najaktivnija udruga na Sveučilištu u Mostaru”.

Amfiteatar Sokrat

Nakon toga su zaslužnim pojedincima dodijeljene plakete počasnoga članstva HSPF-a za izniman doprinos radu i razvoju Udruge u prvom desetljeću djelovanja. Skupština Udruge je počasnim članovima proglasila rektora SUM-a Zorana Tomića, predsjedateljicu Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Lidiju Bradaru, pročelnika Studija politologije na Filozofskom fakultetu SUM-a Dražena Barbarića, novinare Juricu Gudelja i Zorana Krešića, političkog analitičara Milana Sitarskog te bivše članove Udruge Branimira Galića i Željka Šilića.

Zoran Krešić, novinar Večernjeg lista i jedan od najpoznatijih novinara u BiH, je u prigodnom obraćanju kazao kako hrvatski narod u BiH ne može izgubiti politički subjektivitet i svrhu postojanja dok god postoje udruge poput HSPF-a i studenti koji u njima aktivno i uspješno djeluju.

„Netko je ovih dana kazao kako su Hrvati u BiH poraženi, a ja danas imam potrebu reći kako tu tezu demantira upravo HSPF, kao i ovaj današnji skup“, poručio je Krešić.

Zoran Krešić, novinar Večernjeg lista

Dražen Barbarić, pročelnik Studija politologije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, je u svom obraćanju HSPF nazvao „vježbaonicom demokracije“ jer je oduvijek bio mjesto gdje su se studenti politologije i drugih društvenih znanosti mogli pripremati za javno i političko djelovanje.

Barbarić je rekao kako studenti zahvaljujući sjednicama, raspravama, frakcionaštvima unutar udruge, simulacijama rada parlamenta i sličnim stvarima mogu na svojim leđima osjetiti što je to politika.

Dražen Barbarić, pročelnik Studija politologije

Rektor SUM-a Zoran Tomić je svim članovima i predsjednicima HSPF-a, između ostalog, poručio: “Ovakav skup ne okupe ni političke stranke. Hvala vam što ste sve nas okupili oko jedne ideje, a ona je politološka misao. Veseli me što razvijate toleranciju, dijalog i suradnju. Budite i dalje u stavu čvrsti, a u retorici meki, kako bi dobijali prijatelje na temelju argumenata, a ne na temelju politikanstva”.

Zoran Tomić, rektor SUM-a

Nakon dodjele plaketa počasnoga članstva, za pruženu pomoć su dodijeljene i zahvalnice Filozofskom fakultetu, Županiji Hercegovačko-neretvanskoj, Županiji Zapadnohercegovačkoj i Gradu Širokom Brijegu.

Nakon završetka svečane sjednice, upriličen je prigodni domjenak i druženje svih gostiju i prijatelja Udruge.

Prvo desetljeće je iza nas i ponosno možemo reći da ćemo nastaviti djelovati istim tempom i u istom pravcu kako bismo dvadeseti rođendan proslavili još kvalitetniji i snažniji. Ne sumnjamo da ćemo to i ostvariti jer smo se uvijek vodili i nastavit ćemo se voditi našom najsjajnijom krilaticom – Odlučno prema cilju!

HSPF.info

Komentari

komentara