HSPF u Beogradu: Posjet Narodnoj skupštini i Fakultetu političkih nauka

hspf_beogradHrvatski studentski politološki forum (HSPF) zajedno s Udrugom studenata socijalnog rada ZAMFIS organizirao je studijsko putovanje u Beograd, od 29. do 31. svibnja. Na putovanju je sudjelovalo 60 studenata, ponajviše politologije i socijalnog rada, ali i drugih studija Sveučilišta u Mostaru.

Po dolasku u Beograd studenti su posjetili Narodnu skupštinu Republike Srbije, gdje su se sastali s potpredsjednikom Narodne skupštine Srbije prof. dr. Vladimirom Marinkovićem koji je upoznao studente s radom i strateškim ciljevima Narodne skupštine koja je najviše predstavničko tijelo i nositelj ustavotvorne i zakonodavne vlasti u Republici Srbiji, potpredsjednik Marinković iscrpno je izložio studentima ciljeve same države Srbije i njenih vlasti, među kojima je svakako regionalna suradnja i pristupanje Europskoj uniji.

“Naša uloga je i jačanje međuinstitucionalne ekonomske, znanstvene, kulturne, tehničke i svake druge suradnje Srbije i Bosne i Hercegovine, a time i jačanje ukupnih odnosa naše dvije zemlje”, rekao je Marinković.

Po završetku sastanka studenti su se upoznali s povijesnim nastankom i razvojem Narodne skupštine Srbije kojoj je 1907. kamen temeljac položio kralj Srbije Petar I. Karađorđević.
Kroz slobodno vrijeme posjetili su Kalemegdan, najznačajniji kulturno – povijesni kompleks u Srbiji, hram sv. Save, Skadarliju, Knez Mihajlovu ulicu, Adu Ciganliju i mnoge druge povijesne i kulturne ustanove.

Drugi dan boravka u prijestolnici Srbije studenti su iskoristili za posjet i upoznavanje, ali i za razmjenu iskustava s kolegama studentima Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U ime Fakulteta, prisutnima se obratila prof. dr. Ana Čekerevac, prodekanica za osnovne studije i mr. Dragan Živojinović, asistent na predmetima međunarodnih studija i tajnik Centra za američke studije.

Prodekanica je upoznala studente s poviješću Fakulteta političkih nauka i planiranim promjenama na studijskim programima koji će od sljedeće godine biti više usmjereni ka praksi. Ona je posebno pohvalila angažiranje studenata u izvannastavnim aktivnostima, rad parlamenta Fakulteta političkih nauka, kao i ovu posjetu koja je odličan primjer takve prakse.

Mr. Dragan Živojinović održao je predavanje i  prezentaciju na temu: “Vanjska i sigurnosna politika SAD – postoje li obrasci u njoj?”. Živojinović je posebno naglasio da su posjeti ovakvog tipa značajni za naše države, jer je za njihove vanjske politike najvažnija regija. U svom predavanju dotaknuo se i odnosa Amerike prema Balkanu, ali i njihovoj cjelokupnoj vanjskoj politici, naročito odnosa s Kinom.

Galeriju fotografija možete pogledati na fan pageu Udruge.

HSPF.info

Komentari

komentara