HSPF: U humanitarnoj akciji za Mateu Janković i Marijanu Lasić prikupljeno više od 1,300 KM

humanitarna_jankovicUdruga „Hrvatski politološki forum“ provela je humanitarnu akciju za Mateu Janković iz Livna i Marijanu Lasić iz Širokog Brijega

Matea Janković (rođ. Vrdoljak)  prije mjesec dana krstila je svojega prvorođenog sina, a ovih dana bori se za svoj život. Matei otkazuju pluća te joj je potrebno daljnje liječenje koje je jedino moguće u Beču.

Prošloga je tjedna hitno prebačena u Kliničku bolnicu u Mostar, s dijagnozom microlithiasis alveolaris Pneumonia interstitialis bill, gdje je priključena na respirator i stavljena u induciranu komu.

„Naši studenti mogu pomoći spasiti jedan život te ubaciti skroman novčani prilog u kutiju koja se nalazi ispred Filozofskog fakulteta. Ovo je prvi dan akcije, studenti su se velikodušno odazvali“, kazao nam je Sven Đikić, student pete godine Politologije na Filozofskome fakultetu te dodao da su se, osim studenata HSPF-a, za volontiranje dobrovoljno  javili i ostali.

Matei otkazuju pluća i ukoliko joj se uskoro ne omogući transplantacija koja se izvodi samo u Beču njezin život bit će izgubljen. Osnovni troškovi ulaska u AKG kliniku u Beču iznose 30.000 EUR, a troškovi transporta specijalnim zrakoplovom navedene klinike (Zagreb – Beč) stoji 8.000 EUR.

Marijanu Lasić iz Širokog Brijega (31) šećerna bolest prati posljednjih 20 godina. Ovakvo dugogodišnje stanje s težom kontrolom glukoze u krvi je rezultiralo teškim oštećenjem organa vida koji je značajno oslabio te je stanje iz dana u dan sve lošije.

Jedino je rješenje operativni zahvat u specijalnoj bolnici „Sveti Vid“ Beograd da bi se vid spasio.

Zahvat na oba oka stoji 20.000,00 KM a obitelj gđe Lasić nema mogućnosti da osobno financira spasonosnu operaciju.

HSPF je u svojoj akciji prikupio 1,146 KM za Mateu Janković a za Marijanu Lasić 205 KM. Prikupljeni novac uplaćen je na žiro-račune za prikupljanje pomoći.

“Zahvaljujemo svima koji su na bilo koji način sudjelovali u prikupljanju sredstava. U prvom redu hvala članovima HSPF-a koji su se svesrdno uključili u akciju, kao i svim kolegama studentima Sveučilišta, nastavnom osoblju i drugima. Vjerujemo kako smo malim odricanjem pomogli Matei i Marijani na njihovom putu ka ozdravljenju. I dalje ćemo ih pratiti i bodriti. Studenti su pokazali veliko srce,” rekao je Branimir Galić, prvi potpredsjednik s ovlastima Predsjednika HSPF-a.

Akcija je provedena na Sveučilištu u Mostaru od 27. do 29. siječnja 2016. godine.

HSPF.info

Komentari

komentara