HSPF uputio čestitku povodom 20. obljetnice utemeljenja HVO-a

 

Prošlo je 20. godina od utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane, vojne snage koja se sigurno, po svom naoružanju i broju vojnika, nije mogla svrstati u najveće vojne sile svijeta, ali po svojim postignućima, hrabrosti i odlučnosti ona je bila naša sila.


 

 

Hrvatski branitelji, pripadnici ove vojne snage, su dali veličanstven doprinos obrani naših kuća, obrani našeg naroda, a i obrani ove države, ma koliko im god to neki spočitavali. Uvijek vjerni i odani grbu kojeg su nosili na sebi, te trobojnici hrvatskog naroda, hrabro su se nosili s poteškoćama u ratnom vremenu, nekad i dobro potisnuti u tjesnac od neprijatelja, nisu se odnosili kao kukavice, već su kročili odlučno naprijed, jer možda su i mogli pokoriti vaša tijela, ali hrvatski duh nikada.

 

Mnogi su od vas položili svoje živote, kako bi mi do danas opstali na svojim ognjištima, pokazujući da je ovo i naša zemlja također, i da se iste nećemo lako odreći. Vašu plemenitu borbu ne mogu pokvariti čak ni neki pojedini šarlatani koji su činili neke radnje koje nisu trebali niti smjeli, jer bitna su ona načela s kojim je većina krenula u vojne pohode noseći časno vaše uniforme, i oružje s kojim ste bili prisiljeni braniti naše interese. Iako su neki naivno govorili kako rata neće biti, a kad je već rat došao u naša područja, pravili su se blesavi govoreći kako to nije njihov rat, vi ste bili spremni i odlučni, braniti nas i položiti život ako treba, boreći se za našu slobodu. Iako je hrvatski narod doživio u nekim područjima i dvostruku agresiju, vi ste se znali oduprijeti toj agresiji čvrsto držeći naše pozicije.

 

Na tome vam kao mladi ljudi iskazujemo zahvalnost koja možda nikad neće biti dovoljna za ono što ste učinili, te ogromno poštovanje i divljenje na sve vaše uspjehe i postignuća, te se ponosimo vama kao našim herojima i epskim ratnicima. Na našoj generaciji i generacijama koje slijede ostaje da štitimo istinu o vama, te da ne dopuštamo niti u jednoj prilici da se naš narod pokuša proglasiti zločinačkim.

 

Danas, možda su mnogi od vas ogorčeni time što ste dobili ono što nije ni blizu onoga za što ste se borili, a to je država u kojoj se sustavno krše prava hrvatskog naroda, država koja nije ni za koga, a pogotovo ne za čovjeka, u kojoj gotovo pa i nema pravde, u kojoj je kriminal vrlo snažan, u kojoj se krše i temeljna ljudska prava, i u kojoj se nastoji omalovažiti vaš doprinos istoj. Danas se vaša borba vodi u političkom smislu, nema više oružja, ali se zato borite protiv nametnutih zakona, papirologije i političkih progona. Pokušava vam se oduzeti ono što ste zaslužili po svim kriterijima, a to je pravo na miran i dostojanstven život, uživajući određene mirovine. Revizija branitelja u FBiH se odvija na posve nelogičan i nezakonit način, i ona zapravo podsjeća na čistke iz nekih totalitarnih režima. Ona bi bila opravdana da se temeljito istraže oni koji stvarno imaju lažne invaliditete, i lažne ratne statuse, a za to primaju ogromne izdatke. No tragično je i sramotno što se kao takvi većinski progone pripadnici snaga Hrvatskog vijeća obrane, i mnogima se nastoji oduzeti zasluženi status koji imaju, a dok oni koji bi trebalo progoniti, mogu mirno spavati.

 

Braniteljske udruge a i mnoge pripadnike našeg naroda koji nisu podobni, danas neki nazivaju fašistima i agresorima, samo zato što niste spremni podilaziti nikome, i što nastojite držati do naših vrijednosti, i što ne pristajete na krivotvorenje povijesti.

 

Udruga „Hrvatski studentski politološki forum“ stoga daje punu podršku Braniteljskim udrugama HVO-a  proisteklim iz Domovinskog rata, u vašem radu i borbi za ostvarenje i očuvanje vaših prava, te čuvanju istine i vrijednosti iz Domovinskog rata. Ove godine se poklopio s vašom obljetnicom i Uskrs, naš najveći blagdan, što vam simbolično kazuje da ne klonete duhom, i da ćete uspjeti prebroditi tamu, jer upravo kroz Uskrs pronađite potrebnu snagu da ne posustajete u borbi za svoja prava.

 

Iako je naš, hrvatski narod u najneravnopravnijem položaju no ikad, gdje se svakim danom naša prava sve više smanjuju, gdje se odvijaju razne političke igrice s kojima nas se nastoji pritiskati, iz svega moramo izaći jedinstveni i još jači, samo tako ćemo se izboriti za ono što nam pripada. A našoj ravnopravnosti će morati dati znatno veći doprinos nego do sada i hrvatska politika, od koje očekujemo da se postavi čvrsto i odlučno, te da bude dosljedna prema našim interesima.

 

A mi vam uz puno poštovanje, zahvalnost i ponos prema našim braniteljima, upućujemo čestitku povodom 20. obljetnice od formiranja glavne oružane snage Hrvata u BiH, Hrvatskog vijeća obrane. Uz poruku da naši heroji neće biti zaboravljeni.

 

 


S poštovanjem
Članovi Udruge „Hrvatski studentski politološki forum“

 

Komentari

komentara