Inicijativa za mlade HNS-a BiH: Izađimo na izbore, dovedeni smo na rub opstanka!

 

Povodom nadolazećih lokalnih izbora u BiH Inicijativa za Mlade Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine uputila je poziv mladim pripadnicima hrvatskog naroda u BiH da izađu na birališta te tako utječu na svoju budućnost.


 

 

Inicijativa mladih smatra kako su Hrvati, iako na papiru konstitutivan narod, u ovoj zemlji marginalizirani, te kako su svaki izbori za njih kao takve povijesni. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

 

Dragi prijatelji,


hrvatski narod u Bosni i Hercegovini svjestan je teškog stanja u kojem se trenutno nalazi. Neučinkovit i nepravedan politički sustav doveo ga je na rub opstanka u našoj zemlji. Iako konstitutivan na papiru, vidljivo je kako u praksi nije tako. Zbog toga su svaki izbori povijesni za naš narod.


Lokalni izbori u listopadu zasigurno će biti od velike važnosti u onim sredinama gdje se Hrvati iz godine u godinu bore za svoja prava, odnosno za poneko zastupničko mjesto u općinskim vijećima ili za mjesto načelnika. Birajući svoje predstavnike u tim sredinama ostvarujemo jamstvo da će se za naš glas i dalje čuti te da će se koliko-toliko uvažavati.


Važno je izaći i na izbore u onim sredinama gdje su Hrvati u većini, odnosno gdje imaju veći broj opcija za biranje. Vi odlučujete kakve će biti sljedeće četiri godine u vašoj sredini. Neizlaskom na izbore i neglasovanjem po svojoj savjesti malo toga možete prigovoriti ako se stvari budu odvijale u lošem svjetlu i ako se vaš kraj ne bude razvijao kako treba.


Među mladima vlada prevelika nezainteresiranost za politička pitanja i izbore, dok je njihova perspektiva sve lošija, zato pozivamo sve mlade osobe s pravom glasa da iskoriste svoje biračko prav, te da ne promatraju pasivno što se događa oko njih.


Nekorištenjem građanskog prava izbora političke opcije dajemo potporu majorizaciji i kršenju Ustavom zagarantiranih prava. Pravo izbora također je jedno od ljudskih prava, a zbog situacije u kakvoj jesmo, ne koristeći ga, najveću štetu činimo upravo sebi.


Stoga pozivamo sve osobe s pravom glasa, posebno mlade ljude, da iskoriste svoje pravo glasa na predstojećim lokalnim izborima 7. listopada 2012.

 

Inicijativa za Mlade HNS BiH

 

Komentari

komentara