ISTRAŽIVANJE HSPF-a i IDPI-a “Političke orijentacije građana pred lokalne izbore u Bosni i Hercegovini”

istrazivanje-izbori-forumRezultati telefonske ankete o raspoloženju birača uoči lokalnih izbora, koju je proveo Institut za društveno-politička istraživanja (IDPI) i Hrvatski studentski politološki forum (HSPF), pokazuju kako u Federaciji BiH stranke (SDA, SBB i HDZ BiH) uživaju najveće povjerenje birača.

Istraživanje koje je provedeno 1. do 14. lipnja na uzorku od 1037 građana Sarajevske županije, te Tuzle, Zenice, Bihaća i Mostara, a rezultati su predstavljeni na današnjoj konferenciji za novinare u Mostaru.

Po riječima Milana Sitarskog iz Instituta za društveno-politička istraživanja, na pitanje hoće li izaći na lokalne izbore, 61 posto anketiranih građana odgovorilo je potvrdno, a gledano po gradovima najveći broj građana koji žele glasovati na lokalnim izborima zabilježen je u Mostaru.

Kada je u pitanju popularnost pojedinih stranaka, anketiranim građanima bilo je ponuđeno šest odgovora: SDA, Stranka za bolju budućnost (SBB), SDP BiH, Demokratska fronta (DF), HDZ BiH, te opcija – ostale stranke.

Rezultati istraživanja pokazuju kako je u Bihaću, Zenici i Sarajevu najpopularnija SDA, ispred SBB-a. U Tuzli gotovo jednaku podršku imaju SDA, SDP, DF i SBB, dok je u Mostaru najpopularniji HDZ BiH, kojem bi 50 posto anketiranih građana dalo svoj glas ako bi se lokalni izbori u gradu na Neretvi uopće održali.

Na osnovu rezultata istraživanja, kazao je Sitarski, može se izvući zaključak da su u Federaciji BiH najpopularnije nacionalne stranke, odnosno stranke desnog centra SDA, SBB i HDZ BiH.

Sitarski je istaknuo kako kod ovakvih istraživanja treba imati određenu ogradu jer dobiveni postoci ne moraju biti sto posto točni, ali iz tih istraživanja mogu se uočiti trendovi koji vladaju na političkoj sceni.

Gledano po gradovima, najnezadovoljniji su građani Tuzle, a najzadovoljniji Mostarci i Sarajlije.

Poskok.info

Komentari

komentara