Josip Zelenika, predsjednik HSPF-a: Radimo na podizanju svijesti mladih o političkom odgoju i obrazovanju

josip-zelenikaJosip Zelenika (19) student je dodiplomskog studija politologije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Uz studentske obveze, nije mu teško baviti se i izvannastavnim aktivnostima i aktivizmom u NVO sektoru. Na proteklim studentskim izborima, održanim u studenome, drugi put uzastopno izabran je za studentskog predstavnika u Znanstveno-nastavnom vijeću Filozofskog fakulteta. Zelenika je aktivan i u svom gradu, Širokom Brijegu. Krajem travnja ove godine izabran je za predsjednika Vijeća mladih općine Široki Brijeg, nešto kasnije i za predstavnika mladih u Ekonomsko-socijalnom vijeću ZHŽ-a. Nakon imenovanja na mjesto predsjednika Hrvatskog studentskog politološkog foruma (HSPF), podnosi ostavku na dužnost predsjednika širokobriješkog Vijeća mladih. Uže područje stručnog interesa kolege Zelenike je analiziranje ustavnopravnog poretka BiH te utjecaj prava na djelovanje političkih subjekata.

Nedavno ste izabrani na dužnost predsjednika HSPF-a. Koji je bio motiv Vaše kandidature i koji su Vaši prvi potezi?
Članstvo u HSPF-u je privilegija aktivnijih i znatiželjnijih studenata politologije i onih koji žele znati više o politici i političkom djelovanju. Hrvatski studentski politološki forum ozbiljna je i stručna organizacija, čije vođenje predstavlja izazov. Taj izazov sam želio, još od prvog dana članstva. Svojim iskustvom, koje sam stekao kroz vođenje Vijeća mladih općine Široki Brijeg, iniciranjem suradnje i komunikacije mladih u BiH, sudjelovanjem u projektima i seminarima političke i liderske tematike, siguran sam da mogu pomoći HSPF-u da skine plašt letargije, koji obavija većinu organizacija, te da vrati stari sjaj. Zasigurno, jedan od motiva bila je i želja članova, meni dragih, da se kandidiram – poslušao sam ih. Nadam se da nisam pogriješio, vrijeme će pokazati. Na samom početku mandata bilo je potrebno urediti neke administrativne poslove, koji se nisu uspjeli riješiti u mandatu proteklog vodstva, prije svega mislim na Registar članstva HSPF-a. Vođenjem Registra pokušat ćemo stati u kraj neaktivnim i pasivnim članovima. U prvom valu revizije članstva, isključena su 23 pasivna člana.

Što je za Vas HSPF i kako ocjenjujete rad Vaših prethodnika?
Moja definicija ili opis HSPF-a bio bi da je to neovisna studentska organizacija koja kroz svoje djelovanje pokušava razviti i unaprijediti znanje i svijest studenata o načelima politike i političkog djelovanja, s naglaskom na podizanje svijesti mladih o političkom odgoju i obrazovanju. Okosnica našeg rada i djelovanja prema studentima jest upravo širenje vidika u smislu “političkog”. Moji prethodnici su se zaista držali zacrtanog i ostvarili planirano, možda ne uvijek istim tempom, ali jednakim žarom i s istim ciljem.

Koliko trenutno imate članova i kako potaknuti mlade da se priključe HSPF-u?
Nakon četiri godine, HSPF je napokon dobio službeni Registar članstva u kojem su upisana imena 74 redovita i pridružena člana. Primjećujemo trend rasta članstva u posljednje dvije godine, nadamo se da će rast članstva, iduće godine, biti značajniji. Početkom svake akademske godine HSPF organizira prezentaciju Udruge brucošima, tako je bilo i ove godine, te nam se pridružilo petero novih članova – mladih politologa. Radimo na tome da se mladim studentima, članovima HSPF-a, osigura studijsko putovanje u Sarajevo i Banju Luku, u svrhu upoznavanja političkog sustava i institucija BiH.

Kakav je odnos Vaše udruge s čelnim ljudima Filozofskog fakulteta?
Moram naglasiti da smo ugodno iznenađeni otvorenošću za suradnju novog dekana prof. dr. Zorana Tomića. Uistinu, pokazalo se kako pojedinci više ne mogu biti prepreka radu i razvoju, što je bio slučaj svih ovih godina. Trenutno smo u razgovorima o konkretnoj suradnji uprave Filozofskog fakulteta i naše organizacije, s detaljima ćemo vas upoznati kada za to dođe vrijeme. Možemo reći da će dekan Tomić biti jedan od predavača na svečanoj sjednici HSPF-a, koja se održava u povodu četvrte obljetnice osnutka Udruge.

Kada biste imali priliku ocijeniti mostarske studente, koju ocjenu biste im dali?
Uopćeno govoreći, zadovoljan sam studentima našeg sveučilišta, marljivi su, ambiciozni i puni samopouzdanja. Ali praksa nam je potvrdila da u svakom žitu, bilo ono mostarsko, zagrebačko ili pak berlinsko, ima kukolja. Moja poruka je da svi više poradimo na našem mentalitetu, našem odnosu prema nastavi, profesorima i akademskim institucijama, da budemo svjesni naših potencijala i da ih maksimalno iskoristimo i dobro usmjerimo. Ne bih bio student, ako ne kažem – ocjena 5.

Duže ste u NVO sektoru i već imate određena iskustva. Je li Vama kao mladom čovjeku teško pokrenuti neki projekt i koliko Vas stariji sputavaju u tome?
Pojedinac ima moć. Moć će, pravilnim korištenjem, privući masu. Masa je ta o kojoj ovisi mogućnost realizacije projekta. Jednostavno rečeno, ako nemate sposoban tim ljudi koji će iznijeti projekt na svojim leđima, uz ulaganje ogromnog truda, projekt se neće realizirati ili se neće vidjeti rezultati istog. U svom djelovanju, imao sam prilično snažne ljude u timu, koji su već imali iskustva u realizaciji projekata, tako da nisam imao komplikacija pri implementaciji projekta u masu, niti mase u projekt. Najvažnija riječ u NVO sektoru – zajedništvo – pokazalo se da je ta riječ stup uspješnosti. Starije kolege imaju zrelost, umijeće, znanje. Mladi teže tim elementima, k tome su najviše željni dokazivanja. Ako iskoristimo sve elemente koje vežemo uz jedne i druge, dobijemo jednu skladnu cjelinu. Starije kolege nikada nisu, niti mogu, sputavati mlade željne dokazivanja.

U načelima Vaše organizacije stoji i briga za očuvanje prava Hrvata i njihova identiteta u BiH. Kako Vaši članovi i Vi možete doprinijeti poboljšanju položaja Hrvata i njihovoj jednakopravnosti i konstitutivnosti?
HSPF je i u dosadašnjem radu pokazao zanimanje za rješavanje hrvatskog pitanja u BiH. Organiziranjem raznih tribina i predavanja, mladima pokušavamo približiti problematiku u izbornom procesu, s kojom nisu dovoljno upoznati. Naši daljnji koraci još uvijek su nepoznanica, sve dok Skupština HSPF-a ne kaže svoj pravorijek. Vodstvo će poštovati odluke članova i sukladno njima se ponašati. Unaprijed ne želimo govoriti o ovom pitanju u ime cijele organizacije, ipak živimo u demokratskom društvu.

Kako gledate na suradnju i povezivanje mladih u BiH?
Ne ističući velike probleme NVO sektora, barem po pitanju mladih, želim reći da smo svakim danom sve bliže cilju – otvorenoj i punoj suradnji mladih iz cijele BiH. Na kampovima, promocijama, sjednicama, uvijek i svugdje svi smo zajedno. Optimist sam po tom pitanju, želim svim mladima da budu otvoreni za nova prijateljstva.

Planira li možda Vaša organizacija neko slično okupljanje kolega iz cijele BiH?
Pozvani smo živjeti i biti jedni do drugih. HSPF je ove godine organizirao simulaciju parlamenta na kojem smo uspjeli okupiti mlade politologe iz cijele BiH. Želja nam je i ove godine ugostiti kolege iz Sarajeva, Banje Luke, a nadamo se i iz Beograda, Splita i Zagreba. Ovaj projekt pokazuje naše jedinstvo, našu zajedničku poruku – mira i tolerancije.

Nova godina je pred nama. Imate li možda neku novogodišnju želju?
Pamtit ćemo i dobro i loše, ali više dobro koje nam se dogodilo u ovoj godini na izmaku. Moja želja je da se mladi sjete svega što nemaju ovdje u BiH, a drugdje imaju, te da se u novoj 2014. godini pobrinu da sve to dobiju. Sretna vam svima nova 2014. godina!

Razgovarao: Ivan Kraljević za Pogled.ba

Komentari

komentara