Krešimir Tabak: Na ideji politike bez morala utemeljeni su najveći totalitarni režimi

 

Krešimir Tabak, inače je asistent na studijima filozofije i politologije na  Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. U ovoj pisanoj verziji intervjua, kojega ste imali priliku čuti u našoj radijskoj emisiji Res Publica,  možete pročitati njegov osvrt na trenutačnu društveno-političku situaciju u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj te odnos između političko-filozofske misli i suvremenog svijeta.

Razgovarao Branimir Galić/HSPF.info

HSPF: Bavite se političkom filozofijom, stoga bih želio da našim slušateljima približite tu, onako na prvu, apstraktnu disciplinu. Recite nam u kakvom su suodnosu moderna politička filozofija i ona praktična strana politike. Zapravo, na koji način suvremena političko-filozofska misao odgovara na izazove suvremenog svijeta.

 

Tabak: Politička filozofija uz etiku čini ukupnu filozofiju ljudskih stvari, dakle bavi se čovjekom kao političkim bićem, strukturama vrijednosti, dobrim i lošim oblicima vlasti kao i svim pitanjima koja se tiču međuljudskih relacija. Politička filozofija ne podliježe kategoriji vremena i danas su jednako aktualne ideje Hobbesa i Aristotela kao i živućih mislitelja, poput Chomskog, a razumijevanje tih ideja daje nam mogućnost boljeg uvida u vlastitu svakodnevicu i našu političku stvarnost. Pojedine pak ideje na koje nailazimo u političkoj filozofiji često mogu poslužiti kao svjetionik, a na čovjeku je izbor i odluka, hoće li krenuti putem svjetla ili tapkati u tami.

HSPF: Sada idemo na teme iz praktične politike. U prošlom tjednu svašta se događalo na političkom planu. Pred izaslanicima Doma naroda PS-a našao se prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona koje je predložio HNS. Bošnjaci su ga glatko odbili iskoristivši pravo instituta zaštite vitalnog nacionalnog interesa. Do kuda nas može odvesti ovakvo jednostrano ponašanje bošnjačkih političara i koji su, po vašem mišljenju sljedeći koraci koje bi trebali poduzeti hrvatski politički predstavnici na državnoj federalnoj razini?

 

Tabak: Situacija koju ste naveli uvelike podsjeća na Hobbesovo poimanje prirodnog stanja, koje je ovaj filozof opisao kao stanje bezakonja, stanje rata svih protiv sviju, stanje u kojemu se ne mogu razvijati pozitivne ljudske djelatnosti i u konačnici stanje u kojemu jači ugnjetava slabijega. Takva je otprilike i politička situacija u BiH već gotovo puna dva desetljeća. Najveći je paradoks što to nazivamo demokracijom i najfrekventnija sintagma koju čujemo jest „ljudska prava“, a zapravo trajno svjedočimo politici bez morala, odnosno politici nasilja, omalovažavanja i diskriminiranja. Kada takve procese nazivate vitalnim nacionalnim interesom trebate biti svjesni da su upravo na tim postupcima izgrađeni najveći totalitarni sustavi prošloga stoljeća. Učinke i posljedice takve politike znamo, a danas svjedočimo da nas takva politika u BiH dovodi do laganog, ali sigurnog nestanka Hrvata i to je strašno. Osobno želim vjerovati da hrvatski politički predstavnici djeluju u skladu s onim što govore i da rješenja iskreno i bez figa u džepu traže i kod međunarodne zajednice koja je direktno odgovorna za ovo što nam se događa i bez čije intervencije ne vidim rješenje

HSPF: U Republici Hrvatskoj istovremeno se događa parlamentarna kriza. Kako komentirate događaje u hr. Vladi i Saboru te kakav rasplet očekujete koji će neminovno uslijediti nakon što se održe lokalni izbori?

Tabak:Životno je nepisano pravilo da se svaka generacija mora suočiti s neriješenim problemima koje su joj ostavili njezini prethodnici. To je ovoga puta slučaj u Hrvatskoj. Netko je u prošlosti Agrokor „isporučio“ Rusima i sada ga treba vratiti. Do kraja lokalnih izbora svakodnevno će se miješati karte, a o njihovu ishodu će ovisiti i nastavak balade. U tom vremenu HDZ će tražiti model preslagivanja, a to je proces koji bar naizgled ne ide jednostavno, iako se uvijek lakše dogovoriti oko podjele moći, nego od nje odustati.

HSPF: U prethodna dva pitanja osvrnuli smo se na događaje u BiH i HR. Uspoređujući ih primijetio sam da su se događaji iz RH u svim kućanstvima u Hercegovini pratili kao da nam od njih ovisi egzistencija, dok su se događaji oko izbornog zakona samo sporadično pratili, a dakako, oni su nam nemjerljivo važniji. Kako komentirate tu pojavu kod Hrvata u BiH (da na događaje u BiH institucijama gledamo kao da nas se uopće ne tiču) i kako to uopće promijeniti?

Tabak: Mišljenja sam da su Hrvati u BiH itekako svjesni važnosti odluka koje se donose u našoj državi, ali je malotko očekivao da će ideja o promjeni izbornog zakona naći sluha kod Bošnjaka, a unaprijed izgubljene utakmice nitko ne želi gledati. Na drugoj strani do zadnje sekunde imali smo neizvjesnost kao u najuzbudljivijm sportskim završnicama, a i nije to nešto što nas se ne tiče. Još kad bi Hrvatska navijala za nas, kao što mi to činimo za nju, imali bismo se čemu i nadati.

 

 

 

Komentari

komentara