Najava: Simulirani parlament 2018.

U petak, 11. svibnja, u amfiteatru Građevinskog fakulteta bit će upriličeno svečano otvaranje Simuliranog parlamenta 2018. Naime, ovogodišnje izdanje Simuliranog parlamenta je peto u nizu u organizaciji Hrvatskog studentskog politološkog foruma (HSPF) te će se održavati 11. i 12. svibnja. Po prvi puta će se simulirati rad oba doma Parlamentarne Skupštine BiH – Zastupnički dom i Dom naroda.

Prilikom svečanog otvaranja u 12:00h bit će upriličeni pozdravni govori te svojevrsni uvod u projekt od strane univ. bacc.iur. Danijela Jurića, demonstratora na kolegiju Međunarodno privatno pravo II. koji će obnašati ulogu predsjedatelja Skupštine Simuliranog parlamenta, sa nazivom „Ustroj i rad Parlamentarne Skupštine BiH“, a potom će mag. polit. Ivan Kraljević sa Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru održati predavanje na temu „Migracije kao globalni fenomen“.

Službeni dio programa Simuliranog parlamenta odnosno sama simulacija započet će istog dana u amfiteatru Građevinskog fakulteta u 13:00h, a drugi dan će se održavati u amfiteatru Sokrat i drugim prostorijama Filozofskog fakulteta.

Zakon o kojemu će prvog dana u simulaciji rada Zastupničkog doma raspravljati 42 studenta-zastupnika te drugog dana u simulaciji rada Doma naroda 15 studenata-zastupnika je Zakon o kretanju i boravku stranaca i azilu.

U ovogodišnjem izdanju Simuliranog parlamenta sudjeluju Studentska organizacija Fakulteta političkih nauka Banja Luka, Asocijacija studenata Fakulteta političkih nauka Sarajevo – SPONA, Asocijacija studenata Pravnog fakulteta sa Univerziteta Džemal Bijedić, studenti Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru te članovi HSPF-a.

U svrhu ovog projekta, napravljena su 4 Kluba zastupnika:

Socijalistička radnička partija (SRP) – Asocijacija studenata Pravnog fakulteta Džemal Bijedić – ekstremna ljevica

Stranka socijalne pravde (SSP) – SOFPN Banja Luka – umjerena ljevica

Demokratska stranka (DS) – SPONA Sarajevo i HSPF – umjerena desnica

Radikalna nacionalistička stranka (RNS) – HSPF i studenti Pravnog fakulteta SUM – ekstremna desnica

Predlagatelj zakona je Tin Aničić, predsjednik Vlade, a ulogu predsjedatelja Skupštine obnašat će Danijel Jurić.

Partneri ovogodišnjeg Simuliranog parlamenta su: Studentski zbor Sveučilišta u Mostaru, Studentski zbor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, Filozofski fakultet, Građevinski fakultet, a sponzori: Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, Grad Široki Brijeg, Visoka škola „Logos centar“ Mostar i Leda.

HSPF.info

Komentari

komentara