O studentskim organizacijama na Sveučilištu u Mostaru

 

U sklopu dana Studentskog zbora u srijedu, 23. svibnja 2012., na fakultetu strojarstva i računarstva, održana je  i prezentacija studentskih organizacija koje djeluju pri Sveučilištu. Predstavnici devet organizacija su uz kratke prezentacije, predočili svoje ciljeve te dosadašnje projekte, a mi vam donosimo kratak pregled najvažnijih informacija:


 

 

AIESEC

 

Aiesec je globalna, nepolitička, neprofitna organizacija koja djeluje u 111 zemalja svijeta. Vizija AIESEC-a jeste ispunjenje ljudskih potencijala.  AIESEC studentima nudi mogućnost vođenja projekata, rada na projektima i  radne prakse u inozemstvu. Svi projekti koji se u AIESEC-u rade imaju cilj unaprijediti sredinu u kojoj AIESEC djeluje. Projekti koje AIESEC radi svake godine su Career days (sajam zapošljavanja) , Projekti  zasnovani na razmjeni u kojem strani studenti žive i rade u našoj sredini mjesec i pol, humanitarni projekat, organizacija nacionalnih konferencija AIESEC-a.

AIESEC nudi mogućnost odlaska na stručnu i razvojnu praksu u trajanju od mjesec i pol do godinu i pol. Razvojna praksa omogućava rad na društveno korisnim projektima: rad s djecom, čišćenje okoliša, podučavanje engleskog jezika, podučavanje o HIV-u i sl.

 

Troškovi hrane i smještaj su pokriveni. Stručna praksa nudi mogućnost prakse u inozemstvu u oblasti koju student studira. Ovo podrazumijeva rad u firmama na odjelu za ljudske resurse, Odnose s javnošću, računovodstvo i sl.

Poznati alumniji AIESEC-a su:  Kofi Annan, Uwe Dorken, Bono Vox, Helmut Kohl, i mnogi drugi.

Kontakt: Tihomir Čale, predsjednik AIESEC Mostar : tihomir.cale@aiesec.net

 

BoHeMSA

 

BoHeMSA je Udruženje studenata medicine u Bosni i Hercegovini. Udruženje je osnovano 1993. godine u Sarajevu, a od 1994. je punopravan član IFMSA-e (Međunarodna federacija udruženja studenata medicine). Ideja o uključivanju studenata Medicinskog fakulteta u Mostaru u BoHeMSA-u rodila se 2006. i ostvarila iste godine. Cilj udruženja je suradnja, predstavljanje i udruživanje studenata medicine na nacionalnom i međunarodnom nivou te približavanje javno zdravstvenih problema široj populaciji.

 

Udruženje kroz kampanje obilježava Svjetski dan borbe protiv AIDS-a, Svjetski dan zdravlja, Međunarodni dan borbe protiv pušenja, Candlelight Memorial (sjećanje na preminule od AIDS-a).

 

Više puta godišnje organizira humanitarne akcije za potrebite obitelji grada Mostara u suradnji sa župom sv. Ivana.  Posebno važno mjesto u djelovanju udruženja zauzima Village Concept Project, pomoć zabačenim selima.  Članovi BoHeMSA-e zajedno sa specijalistima obiteljske, interne medicine i ginekologije posjećuju sela udaljena više od 20 km od najbliže ambulante, vrše preglede i doniraju lijekove.  Također, jedan od važnih projekata je Teddy Bear Hospital koji uključuje posjet dječjim vrtićima, a za cilj ima osloboditi djecu straha od bijele kute i posjeta liječniku.

 

Članovi BoHeMSA-e imaju mogućnost sudjelovati na Svjetskim generalnim sjednicama dva puta godišnje, te na raznim europskim i regionalnim kongresima.

 

Pored projekata, BoHeMSA omogućuje studentima medicine odlazak na studentske razmjene, rad u poznatim klinikama širom svijeta, a ima čast i ugostiti strane studente, te im omogućiti rad na klinikama u BiH.

 

Debatni klub

 

Debatni turnir Sveučilišta u Mostaru osnovan je 2004. godine u posljednjih osam godina klub je postao najveći i najvažniji debatni klub u BiH. Stil debate je Britanski parlamentarni format, a jezik debate je engleski. Osim što uči mlade studente pravilima debate i kritičkom razmišljanju te argumentaciji, debatni klub također omogućava mladima putovanje na debatne turnire diljem Europe te usavršavanje engleskog jezika.

 

U 2012. godine debatni klub je sudjelovao na turnirima u Mađarskoj ,Austriji, Sloveniji, Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj s planovima da u narednim godinama ostvari još više sudjelovanja na turnirima diljem Europe, te sto je posebno važno naglasit, sudjelovati na Europskom debatnom prvenstvu u Beogradu u kolovozu) i Svjetskom debatnom prvenstvu u Berlinu u prosincu.

 

Također 2012. godine održan je i prvi turnir na engleskom jeziku u Britanskoj parlamentarnoj debati pod imenom “Debatijada Open 2012”. na kojemu su sudjelovali neki od najboljih debatanata u Europi.

 

Sudionici su dolazili iz S.A.D.-a, Mađarske, Slovenije, Srbije, Crne Gore, Turske, Hrvatske, Makedonije i Rumunjske. Debatijada Open 2012. je proglašena najbolji omladinskim društvenim projektom od strane British Councila.

 

U narednoj godini Debatni klub planira etablirati Debatijadu Open kao jedan od najjačih turnira u regiji uz pratnju sponzora te također povećati broj članova samoga kluba i broj sudjelovanja na međunarodnim turnirima.

 

Dianthus

 

Dianthus – Relativno mlada udruga nastala ujedinjenjem različitih studija prirodnih i društvenih znanosti Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti. Pored promicanja, razvoja i unapređenja studija Geografije, Turizma i zaštite okoliša, studija Biologije te studija Znanosti o okolišu, posebno se mora spomenuti i edukacija ne samo studenata već i građana o temama iz područja kojima se bave već navedene discipline.

 

Udruga se temelji i na promicanju održivog razvoja, vrednovanju biološke, geološke, pedološke i svake druge raznolikosti te samom poticaju istraživačke djelatnosti studenata.

Svi ciljevi se planiraju ostvariti nizom znanstveno-stručnih istraživanja (poput praćenje stanja određenih pojava u prostoru) te edukacijskim aktivnostima poput različitih seminara, tečaja i radionica. Mora se spomenuti i organiziranje terenskih nastava i izleta.

 

Radi lakše organizacije uspostavljene su i različite sekcije, od sekcije bioloških istraživanja i biodiverziteta preko geografskih istraživanja (planinarenje i turizam) do sekcije za ekologiju i zaštitu okoliša (promicanje studija Znanosti o okolišu, rad na projektima zaštite i ekološkim pitanjima).

 

U vidu su nam različiti projekti za edukaciju šire javnosti , ali i poticanje istraživačkog duha studenata, te obilježavanje mnogih  međunarodnih dana (biološke raznolikosti, zaštite prirode i sl.), uređenje kampusa te različita sudjelovanja na skupovima vezanima za tematiku Udruge. Ne smijemo zaboraviti spomenuti i Studentski zbor Sveučilišta u Mostaru kojima se ovim putem zahvaljujemo za pomoć pri registriranju Udruge.

 

Forum studenata Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru (FSEF)

 

Forum studenata Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru (FSEF) je studentska organizacija, neprofitnog karaktera, koja okuplja studente, prvenstveno studente Ekonomije na Sveučilištu u Mostaru, i djeluje na području Mostara.

 

Ideja o osnivanju Foruma potekla je od nekolicine studenata Ekonomskog fakulteta, kao reakcija na uviđenu potrebu za jednom organizacijom koja će malo dati malo više naglaska na razvoj ekonomske svijesti u studenata i nastojati pružiti im znanja, iskustva te mogućnosti da sudjeluju na predavanjima i raspravama sa nekim od vodećih ekonomskih stručnjaka van svojih matičnih fakulteta. Uz obrazovanje koje stječu nužno je i da se studenti angažiraju kako bi stekli dodatnu edukaciju i potrebno iskustvo.

 

FSEF je osnovan u travnju 2011. godine. Prilikom osnivanja Foruma utemeljena su dva glavna tijela FSEFa, a to su Upravno Vijeće i Nadzorni odbor. Uz navedena tijela osnovali su se i odbori za sponzore, medije i organizaciju koji predstavljaju operativni dio rada FSEFa. Od osnivanja Forum je radio i sudjelovao u organizaciji i provedbi Dana otvorenih vrata Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru te međunarodnoj znanstvenoj konferenciji u povodu obljetnice 40 godina rada Ekonomskog fakulteta.

 

Prvi veliki projekt kog je Forum samostalno i uspješno organizirao je Međunarodni ekonomski forum MEF ’12 pod nazivom „Zemlje zapadnog Balkana na pragu Europske Unije i Eura“, koji se održao krajem travnja 2012. godine. Na MEF-u su sudjelovali studenti iz Hrvatske i Crne Gore, naravno uz studente iz Bosne i Hercegovine. Predavači su bili poznati profesori i ekonomski stručnjaci koji su, uz održana predavanja, sudjelovali i u zanimljivim raspravama koje su uslijedile nakon tih predavanja. Međunarodni ekonomski forum se održavao dva dana. Prvi dan je bio predviđen za pet predavanja sa raspravama nakon, dok se drugi dan održao okrugli stol pod nazivom „Odnos zemalja regije prema euru“, gdje su studenti predstavnici svojih zemalja objasnili povijest odnosa, trenutno stanje i budućnost njihove zemlje vezano za euro.

 

Hrvatski studentski politološki forum

 

Udruga „Hrvatski studentski politološki forum“ je studentska organizacija neprofitnog karaktera. Osnovana je od strane studenata Politologije, 15. prosinca 2009. godine, kada je izabran i prvi saziv predsjedništva na čelu s inicijatorima koji su i pokrenuli HSPF.

Udruga trenutno broji preko 60 članova, okuplja ponajviše studente politologije, ali isto tako prima sve studente sa drugih fakulteta i smjerova koji se zanimaju za politiku, i političke znanosti.

 

Hrvatski studentski politološki forum se bavi politološkim promišljanjem političkih tema, a osnovna područja našeg djelovanja i ciljevi su:

-Razvijanje i unapređenje znanja i svijesti studenata iz oblasti političkih znanosti;

– rasprave o aktualnim političkim pitanjima

– organiziranje javnih rasprava vezanih za teme iz političkog života,

– izdavanje priopćenja o aktualnim političkim događanjima;

– publikacija kvalitetnih studentskih radova članova HSPF-a

– davanje mišljenja i prijedloga u cilju rješavanja političkog pitanja položaja Hrvata u Bosni i Hercegovini;

– organiziranje stručnih putovanja

 

 

Cilj Hrvatskog studentskog politološkog foruma je omogućiti članovima da osjete praktičnu stranu političkih procesa. S obzirom na nedostatak vježbi u obrazovnom planu i programu ovakve stvari se ne mogu naučiti na predavanjima. Sudjelovanje studenata u radu Hrvatskog studentskog politološkog foruma uvelike će unaprijediti njihove politološke vještine, znanje, kulturu govora i dijaloga, te će poslužiti kao jedna od prvih stepenica za buduće politološko djelovanje.

 

Kroz sudjelovanje u projektima koji su dosad organizirani od strane HSPF-a članovi su dobili upravo ono što su tražili, a to je uvid u jedan dio političkih procesa kao što su: rad Parlamentarne skupštine, održavanje izbora, ispitivanje javnog mijenja, statističke analize rezultata, otvorene debate o određenim temama, iznošenje i obrana vlastitih argumenata, itd.

Sve  informacije vezane za našu Udrugu i projekte koje smo radili, mogu se pronaći na našem portalu www.hspf.info, na kojem također postavljamo kolumne naših članova, ali mnogih renomiranih kolumnista, a uskoro kreće postavljanje ključnih dokumenata vezanih za BiH, NATO, EU, i ostalo.

te na mailu: hspf09gmail.com, te facebook stranici :Hrvatski studentski politološki forum (HSPF).

 

Naša poruka svim mladim ljudima je, da nitko osim njih samih neće nešto poduzeti da im bude bolje, nikad se naši ciljevi neće ostvariti ako samo o njima pričamo, treba nešto poduzimati da se ostvare. Stoga, krenimo odlučno prema svojim ciljevima, aktivnost mladih je i više nego potrebna ovom društvu.

 

IAESTE

 

IAESTE (Internatioal Asociation for the Exchange of Students for Tehnical Experience ) je međunarodna organizacija koja se bavi razmjenom studenata radi stručne prakse. Osnovana je davne 1948. godine na Imperial College-u u Londonu, i do danas broji više od 85 zemalja članica. U Mostaru je na inicijativu studenata sa Sveučilišta osnovan ured 2006 godine.

Glavni cilj IAESTE-a je razmjena praksi na principu proporcionalnosti, koliko stranih studenata dođe u Bosnu i Hercegovinu na stručnu praksu toliko naših studenata dobije priliku za praksu u nekoj od svjetskih zemalja. IAESTE Mostar je u 5 godina uspio razmijeniti više od 60 studenata. Ovj nam  uspjeh mora biti i poticaj da se uz pomoć i podršku  kako poslodavaca tako i Sveučilišta i ministarstva još više poveća broj razmjena  u Mostaru ali i cijeloj Bosni i Hercegovini.

 

Ciljevi IAESTE-a:

– Osigurati studentima stručno praktično iskustvo u inozemstvu koje je bitno za produbljivanje i usavršavanje njihovog znanja

– Promidžba međunarodnog razumijevanja i dobre volje među studentima svih nacionalnosti bez obzira na rasu, boju, spol ili vjeru

– Pružiti domaćim poslodavcima visokokvalificirane i motivirane strane studente

– Biti izvor kulturnog bogatstva domaćim i stranim studentima te široj zajednici

Kontakt: iaeste.mostar@gmail.com  web page: www.fsr.ba/iaeste

 

Klub mladih pedagoga

 

Svjesni potencijala mlade generacije studenata pedagogije, a i izazova i mogućnosti u kojima se odgoj i obrazovanje nalaze u današnjem društvu, naglašavajući studentsku želju za aktivnim sudjelovanjem i uključivanjem u konstruktivni rad u kojem će napredovati i animirati ostale studente, studenti pedagogije su došli na ideju o osnivanju Kluba mladih pedagoga. Klub je osnovan 31. ožujka 2011.godine. Klub daje priliku članovima  da razvijaju i izgrađuju svoje pedagogijske, stručne i socijalne kompetencije te tomu odgovarajuće vještine.

 

Najvažnijii ciljevi programa rada Kluba su planski (ciljno odgojno – obrazovnog karaktera) rad čija je svrha da mladi pedagozi prošire svoje znanje, aktivno sudjeluju u radu u onom području u kojem će se ostvariti te za područje za koje pokazuju interes, i koji će pridonijeti radu ovog Kluba; promocija FPMOZ-a, kao matičnog fakulteta, Sveučilišta u Mostaru kao i samih studenata pedagogije te promicanje odgojnih vrijednosti među studentima Sveučilišta (društvene, estetske, kulturne, umjetničke, humanističke ili etičke vrijednosti.

 

Cilj nam je potaknuti studente na bavljenje literarnim radom;  suradnja sa odgojno – obrazovnim institucijama u svrhu interdisciplinarne i međudisciplinarne  suradnje; predavanja o suvremenim  temama pedagogijske teorije i prakse; projekti humanitarnog i volonterskog karaktera.   Neizostavna komponenta cilja Kluba je međusobno bolje povezivanje i upoznavanje studenata pedagogije, studenata srodnih disciplina  i ostalih studenata Sveučilišta.

 

Dosadašnje aktivnosti i projekti Kluba:   „Zamolba za dodjelu zajedničkog ureda predstavnika Fakulteta FPMOZ-a u Studentskom zboru i Predsjedništva Kluba mladih pedagoga Sveučilišta u Mostaru i njegovo opremanje“ (akademska 2010./’11. i 2011./’12. godina); humanitarna akcija „Nismo ih zaboravili“ (potpora i suradnja sa studentima II. godine pedagogije 2010./’11.); organiziranje susreta povodom obilježavanja međunarodnog dana obitelji pod nazivom “Obitelj u svjetlu suvremene pedagogije” 15. travnja 2011.; literarni rad za časopis “Pais” studenata Pedagogije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu; literarni rad za studentsko  glasilo Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti “Eureka”; božićna humanitarna akcija za Majčino selo “Ljubav je dobrostiva” 21. prosinca 2012.; posjeta članova Kluba domu Marija-Naša nada, Široki Brijeg i Zavodu Svete Obitelji 30. ožujka 2012.; animiranje studenata za sudjelovanjem u radionicama: komunikacijske vještine(RINGO), pedagog-poziv i/ili profesija (EMAUS i prof. Danijela Kegelj); sastanci sa redovitim i izvanrednim profesorima odsjeka pedagogije ( prof. dr. sc. Neven Hrvatić  – Zagreb; prof. dr. sc. Maja Ljubetić  – Split; prof. dr. sc. Zlatko Miliša – Zadar; prof. dr. sc. Anita Klapan – Rijeka); redovne konzultacije sa tajnicom odjela Pedagogije, znanstvenom novakinjom Anitom Lukenda; razgovori s Dekanom FPMOZ-a o projektima Kluba.

KONTAKT: klub.mladih.pedagoga@gmail.com; klub.mladih.pedagoga@fpmoz.ba

Facebook profil “Klub mladih pedagoga”  (službeni info profil)

Predsjedništvo Kluba: Ana Hrnjak, predsjednica; Svjetlana Slišković, dopredsjednica.

 

Udruga studenata socijalnog rada ZAMFIS

 

Udruga studenata socijalnog rada ZAMFIS je neprofitna organizacija osnovana 2010. g

Želimo razviti Udrugu studenata socijalnog rada, čija je misija:

-kreirati međunarodno intelektualno žarište za razvoj kulture socijalnog rada;

– osigurati mehanizam za razvijanje filantropske svijesti koje se odnosi na najbolju praksu u podržavanju razvoja osoba kojima je pomoć neophodna;

-unaprijediti studentska prava i slobode, te razvijati volontersku svijest te promovirati socijalne promjene, rješavanje problema u ljudskim odnosima te osnaživanje i oslobađanje ljudi od predrasuda kako bi unaprijedili svoju dobrobit.

 

Udruga je osnovana na ovom području jer: glas socijalnih radnika u javnosti još se nedovoljno čuje; iskrivljene temeljne vrijednosti u društvu su zabrinjavajuće; dokoličarenje i zabava postaje način života među mladima, nedovoljno iskorišten potencijal u volonterskom segmentu.

 

Projekti udruge: Hipoterapija za korisnike UG„Sunce“; Koordiniranje radom volontera i sudjelovanje na okruglim stolovima i predavanjima na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji „Socijalni rad i borba protiv siromaštva i socijalne isključenosti–profesionalna usmjerenost zaštiti i promicanju ljudskih prava, organizacija Dječje nedjelje, studentsko putovanje u Osijek, posjete komunama u Međugorju..

 

Što dalje? Na različite načine pomagati studente, te poticati njihov stručni rad i usavršavanje, organizirati i različite projekte u kojima studenti kao volonteri mogu sudjelovati.

Kontakti:

Udruga studenata socijalnog rada

Matice Hrvatske b.b. Mostar

063 526 051 (Helena)

ussr.zamfis@gmail.com

http://zamfis-mostar.webnode.com/

 

Riječ Studentskog zbora

 

Iz Studentskog zbora su uputili pohvale te čestitke na dosadašnjem radu svim organizacijama. Svjesni problema i poteškoća, ponajviše financijskih, u kojima se svaka od njih nalazi, predložili su povezivanje, ili barem suradnju na pojedinim projektima, što su predstavnici ovih organizacija, rado prihvatili. Jer kako dodaju, osim problema, i krajnji cilj im je zajednički, a to je prije svega, poboljšanje uvjeta školovanja, i smanjenje toliko spominjane letargije naših studenata.

 

HSPF.info

 

Komentari

komentara