Održana javna tribina “HVO – jučer, danas, sutra”

U petak, 6. travnja, u HD herceg Stjepan Kosača u 19 sati je održana tribina pod nazivom „HVO – jučer, danas, sutra“ koju su organizirali Hrvatski studentski politološki forum (HSPF) i Hrvatski dokumentacijski centar Domovinskog rata u BiH. Javnoj tribini je prethodilo polaganje vijenaca i paljenje svijeća ispred spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima, a povodom obilježavanja 26. obljetnice Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i 13. obljetnice utemeljenja 1. pješačke pukovnije Oružanih snaga BiH.

Vijence je položilo izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora BiH na čelu s predsjednikom Draganom Čovićem, izaslanstvo ratnih zapovjednika HVO-a na čelu s generalom Stankom Soptom te izaslanstvo Oružanih snaga BiH na čelu s brigadnim generalom Ivicom Jerkićem.

Vladimir Šoljić nije bio u mogućnosti nazočiti tribini ali je napisao uvodni referat u kojem je kazao da su Hrvati kao narod ostali i opstali na ovom prostoru unatoč brojnim poteškoćama na koje su kroz povijest nailazili. Istaknuo je da je ideja Velike Srbije bila stalno prisutna i u vrijeme bivše Jugoslavije u kojoj su Srbi konstantno pokazivali želju za dominacijom. Nakon sloma Jugoslavije i kratkog rata u Sloveniji, rat se prenio na RH i BiH, a Hrvatima nije preostalo ništa drugo osim da se sami organiziraju i brane. Šoljić je HVO nazvao dobro osposobljenom vojskom koja je uspješno izvršavala svoje zadaće i nizala pobjede od prve oslobodilačke operacije do samoga kraja.

Mladen Begić se u svojemu izlaganju osvrnuo na događaje na Kupresu 1992. i 1994. godine, kojih je i sam bio sudionik kao vođa satnije HVO-a. Iznio je podatke o stradanjima na tom području te govorio o (ne)spremnosti HVO-a 1992. g. u odupiranju Jugoslavenskoj narodnoj armiji i paraformacijama te o profesionalizaciji koja je uslijedila nakon toga i o pripremama za osloboditeljske operacije HVO-a.

Naglasio je važnost operacije „Cincar“ 1994. godine jer je ona bila svojevrsni uvod u oslobođenje Jajca te je istaknuo da HVO nakon poraza u Kupresu nije doživio ozbiljniji poraz.

„Kada se govori o ratu onda se obično govori o vojnim uspjesima i stradanjima, ali se često prešućuje ključna dimenzija rata a to je kako rat utječe na nacionalni identitet, kulturu i osjećaj potrebe državnosti te kako se narod prema tim ključnim elementima odnosi“, rekao je na početku svojeg izlaganja Željko Raguž koji je dalje podsjetio na načelo „jedan čovjek – jedan glas“  koje je nazvao načelom građanske države koje su 90-ih zastupali srpski i bošnjački političari.

Raguž smatra da se danas u političkom životu dosta govori o velikosrpskoj ideji, ali da se malo govori, pa čak i bježi od teme – velikobošnjačkih ideja. Napomenuo je da je Kazneni zakon BiH donesen 2003. godine, ali da je znanstvenoj javnosti promaknulo da je već do te godine donesen veliki broj optužnica za Hrvate i Srbe te je dodao da je od 299 optužnica, 261 bila protiv Srba, 35 protiv Hrvata i 3 protiv Bošnjaka i to onih iz reda HVO-a jer se u redovima HVO-a, čiji je sastav bio višeetnički, nalazilo čak 6.500 Bošnjaka.

Raguž je također naveo da su ovakve teme koje zadiru u stradanja naroda uvijek nezgodne i rizične. Podsjetio je da je sa prostora kojim je upravljao HVO otišlo 112.000 nehrvata, sa područja Armije BiH 529.000 nebošnjaka te sa srpskih prostora 586.000 nesrba. Upitao se zar se sve ove godine kod Bošnjaka nije mogao naći itko korektan tko bi se suočio sa ovakvim činjenicama. Zaključio je da nedostaje korektnosti i ljudskosti te da je najlakše biti zarobljenik emocija i prešućivati pogreške, a da će eventualno daljnje inzistiranje na već spomenutom načelu „jedan čovjek – jedan glas“ zemlju ostaviti u stanju permanentne krize.

U ime HSPF-a, želimo svim pripadnicima HVO-a i svim hrvatskim braniteljima još jedanput čestitati na 26. obljetnici utemeljenja HVO-a te 13. obljetnici utemeljenja 1. pješačke pukovnije Oružanih snaga BiH i tim povodom podsjetiti na značajnu ulogu HVO-a u očuvanju cjelovitosti BiH.

Prenosimo još nekoliko fotografija:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HSPF.info

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari

komentara