Održano sučeljavanje stranaka potpisnica Kreševske deklaracije u organizaciji HSPF-a (FOTO)

20. rujna 2010. je u galeriji Kraljice Katarine, Hrvatskog doma Herceg Stjepan Kosača u Mostaru, održana javna tribina – sučeljavanje predstavnika stranaka potpisnica Kreševske deklaracije u organizaciji Hrvatskog studentskog politološkog foruma i Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru.

 


U sklopu aktivnosti pred opće izbore Hrvatski studentski politološki forum odlučio je organizirati ovo sučeljavanje kako bi prvenstveno pokušao zainteresirati mlade za politička događanja u BiH, te ih potaknuo da iziđu na izbore. Sučeljavanje je moderirao i vodio potpredsjednik HSPF-a Slaven Zeljko.

 

Na sučeljavanju su sudjelovali predsjednik HKDU-a Ivan Musa, v.d. predsjednik HSS-NHI-ja Ante Čolak, dopredsjednik NS Radom za boljitak Jerko Ivanković Lijanović, dopredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara, predsjednik Glavnog stana HSP-a BiH Petar Milić i glasnogovornik HDZ-a 1990 Veso Vegar.

 

Predsjednik Hrvatskog studentskog politološkog foruma Vedran Kožul je poručio hrvatskim političarima, koji će biti na vlasti nakon listopadskih izbora, kako u svojoj državi ne žele kriminal i korupciju, prodaju i izdaju svoga naroda, njegovog interesa, kulture i jezika.

“Želimo jednakopravnost i konstitutivnost, obračun s kriminalom, borbu za kulturu i jezik, medije na hrvatskom jeziku, i poduzimanje konkretnih koraka za bolju budućnost,” poručio je Kožul.

U ime Studentskog zbora, pokrovitelja tribine, nazočnima se obratila i dopredsjednica istoga Ana Šljivić, koja je izrazila zadovoljstvo i potporu radu mladih politologa s mostarskog Sveučilišta.ma političkih stranaka od strane njihovih predstavnika i postavljanju pitanja od strane publike.

 

Predstavljajući stranački program Jerko Ivanković Lijanović je rekao kako se njegova stranka zalaže za potpunu izmjenu vanjsko trgovinske politike, te da poreznu politiku žele u suštini izmijeniti tako što bi PDV s 12 posto smanjili na 5 posto, a na luksuz bi uveli PDV od 20 posto. Naveo je i to da će, ukoliko budu na vlasti, u iduće četiri godine otvoriti 100 tisuća radnih mjesta.

Čavara je kazao kako još nije završen proces uređenja BiH kao države. Istaknuo je kako Hrvati moraju imati jednaka prava kao druga dva naroda U BiH. Čavara je kazao kako ova država živi podijeljeno u dva entiteta, naglasivši kako daytonski sporazum nije produkt demokratskog procesa.
“Prvenstveno želimo mijenjati Ustav BiH poslije izbora, a ukoliko ne bude jedna jaka politička snaga koja će sudjelovati u pregovorima oko promjene ustava opet ustav neće biti zadovoljavajući za Hrvate”, kazao je, između ostalog, Čavara.
Ante Čolak istaknuo je kako je dvoentitetska BiH država međunarodne zajednice, i to nije, kako je kazao, naša država.
“Mi želimo sami voditi autohtonu politiku Hrvata, bez obzira na to što će netko reći u Zagrebu”, istaknuo je Čolak.

 

Kazao je kako je moguć i treći entitet, te da za njih u HSS-NHI-ju ne vrijedi dvoentitetska država. Čolak je istaknuo kako cijeli sustav u BiH ima samo jednu funkciju, a to je, kako je kazao, da ne funkcionira.

Veso Vegar rekao je kako je za HDZ 1990 najvažnija tema izmjena Ustava BiH, i federalno ustrojena država s najmanje tri federalne jedinice. Također je istaknuo kako će njegova stranka, ukoliko bude na vlasti nakon Općih izbora, raditi na stvaranju povoljnog ambijenta za strane investicije. Vegar je istaknuo i obračun s kriminalom i korupcijom, naglasivši kako se uz prisutnost korupcije ne može očekivati strano ulaganje.

Obraćajući se studentima, Petar Milić je kazao kako su u HSP-u BiH spremni odgovoriti na sve pojave koje su utjecale na slobodu hrvatskog naroda u BiH. Milić je kazao kako sloboda znači imati svoje institucije, te da jednakopravnost znači dijeliti institucije s nekim.

Ivan Musa istaknuo je kako se prvenstveno treba izboriti za hrvatski entitet u BiH, ističući pri tom kako ni gospodarstvo ne može krenuti naprijed dok se ne riješi nacionalno pitanje u BiH.

Lijanović: „Jedini ja mogu pobijediti Željka Komšića“
Što se tiče odgovaranja na pitanja publike, ona je izazvala veliko zanimanje kod publike i oštra prepucavanja među kandidatima.

Jerko Ivanković – Lijanović je tako rekao da on jedini može pobijediti Željka Komšića jer će uz hrvatske dobiti i oko 40.000 srpskih i bošnjačkih i da se ponosi što je NS RzB multinacionalna stranka te jE na pitanje hoće li financijski izdržati kampanju i plaćanje glasova rekao da misli da hoće. Također je HDZ BiH ocijenio glavnim krivcem za ovakvu situaciju.

S druge strane Musa je optužio HDZ 1990, NSRzB i HSP BiH da su protiv hrvatske federalne jedinice te da su se odazvali na sastanak na kojem se trebalo potvrditi Komšića kao legitimnog i legalnog predstavnika Hrvata.

Veso Vegar je istaknuo kako se HDZ 1990 bori za depolitizaciju sveučilišta te kako se ova stranka zalaže za BiH s tri ili više federalnih jedinica koje se mogu dobiti dogovorom. On je između ostaloga optužio Musu da brani Republiku Srpsku, na što mu je ovaj rekao da nije tako, ali ga je pozvao da navede barem jedan međunarodni čimbenik koji je protiv RS-a.

 

 

I Petar Milić je označio HDZ BiH kao glavnog krivca za lošu poziciju Hrvata te za kriminal koji je opustošio sve što se moglo te je istaknuo da je alternativa toj politici HSP BiH uz koji se priključilo još pet stranaka.

Dopredsjednik HDZ-a BiH Čavara je pozvao sve na borbu za hrvatsku jednakopravnost jer ovakvo optuživanje jedni drugih ne vodi ničemu. Istaknuo je ulogu HDZ-a BiH u borbi za prava branitelja te ponašanje bošnjačkih stranaka u Sarajevu i preglasavanje Hrvata u parlamentu. Također je jasno dao do znanja da je HDZ BiH za hrvatsku federalnu jedinicu.

Čolak se u svojim odgovorima ponajviše opredijelio za regionalizaciju BiH te je istaknuo da je HSS-NHI jedina prava hrvatska oporbena stranka u BiH, na što mu je Ivan Musa prigovorio da za vrijeme Alijanse HSS nije bio u oporbi.

ABCportal.info (Ivan Kraljević – Voditelj Ureda za informiranje Hrvatskog studentskog politološkog foruma)

Komentari

komentara