Predstavljanje knjige “Ogledi o državnosti i političkom razvoju BiH” prof.dr. Mirka Pejanovića

mirko_pejanovicU četvrtak, 30. siječnja 2014. godine, u 11 sati na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru (Amfiteatar 13) bit će predstavljena knjiga “Ogledi o državnosti i političkom razvoju BiH” autora prof.dr.sc. Mirka Pejakovića, istaknutog predavača na Odjelu politologije Filozofskog fakulteta u Mostaru.

U nastavku donosimo životopis uvaženog profesora Pejanovića.

Rođen je 1946. godine u Općini Kladanj. Osnovnu školu polazio je u Stuparima, a srednju Učiteljsku školu u Tuzli. Diplomski i postdiplomski studij Sociologije završio je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu. Doktorat iz područja političkih znanosti obranio je 1987. godine na istom fakultetu. Dobitnik je “zlatne značke univerzitetskog fonda Hasan Brkić”, a 1995. g. dobiva međunarodnu nagradu “Pravi život”, koju dodjeljuje parlament Kraljevine Švedske (a ima tretman alternativne Nobelove nagrade za mir koja se dodjeljuje nevladinim organizacijama i društvenim pokretima). Također, nositelj je priznanja Internacionalne lige humanista: Zlatna povelja mira “Dr. Linus Pauling”.

Od mnogih dužnosti koje je prof. Pejanović obavljao ističu se:
– član Predsjedništva Republike BiH (1992.-1996.)
– član (od 1994.) i bivši predsjednik Srpskog građanskog vijeća-pokret za ravnopravnost (SGV-PR)
– dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu i član Senata UNSA (2007.-2011.)
– zastupnik SDP-a BiH u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH (od 2010.)
– dopisni član Akademije znanosti i umjetnosti BiH – ANUBiH (od 2012.)

Prof. dr. sc. Pejanović predavač je na diplomskom studiju Politologije Filozofskog fakulteta u Mostaru već nekoliko godina, a nositelj je sljedećih kolegija:
– Znanost o upravi, javna uprava i samouprava u BiH
– Teorijski koncepti i modeli lokalne samouprave u EU
– Političke stranke i izborni sustavi
– BiH i europski regionalizam

Profesor Pejanović (su)autor je velikog broja naslova, a izdvajamo: Lokalna i regionalna samouprava u Bosni i HercegoviniPravo lokalne i regionalne samoupraveIntegracija Bosne i Hercegovine u EU i NATO kao pretpostavka izgradnje mira i institucija države BiHStatistička (NUTS) regionalizacija Bosne i HercegovineEuroregije i Bosna i HercegovinaČlanstvo u EU i NATO – Strateško pitanje budućnosti BiHPolitički razvitak Bosne i Hercegovine u postdaytonskom perioduRazvoj političkog pluralizma u Sloveniji i Bosni i Hercegovini…kao i mnogi drugi istraživački radovi, članci, mentorstva i knjige.

HSPF.info

Komentari

komentara