Res Publica – politika i politologija nisu sinonimi

ffmo22Hrvatski studentski politološki forum od siječnja ove godine emitira emisiju Res publica. Emisija je pokrenuta prije dvije godine, samo s drugačijim nazivom “Pokaz” – politolozi otvoreno komentiraju aktualna zbivanja. Jelena Čevra i Jelena Perković urednice su emisije i potpredsjednice HSPF-a.

Čevra ističe da je naziv Res publica bio ideja Jelene Perković. „Kako navodi Hannah Arendt Res publica je za Rimljane bila prvenstveno osiguranje od ispraznosti pojedinačnog života, prostor zaštićen od te ispraznosti i namijenjen relativnoj trajnosti, ako ne besmrtnosti smrtnika. Temeljna ideja je bila približiti djelovanje HSPF-a široj javnosti te promovirati politološko mišljenje, predočiti slušateljima da politologija i politika nisu sinonimi nego da postoji značajna razlika između dva termina“, rekla je Čevra.

Teme koje se obrađuju u emisiji su političke. Emisija započinje pregledom političkih događaja u Bosni i Hercegovini, potom na međunarodnoj političkoj sceni. Ove dvije rubrike konstantno uređuju dvoje članova HSPF-a Ina Mašić i Petar Ćavar. Perković je istaknula da oni prate sve događaje iz svog područja i iz emisije u emisiju postaju profesionalniji. „Kako bismo uključili što više članova u realizaciju emisije svaki put vijesti čitaju drugi ljudi. Time također izmičemo monotoniji istih glasova. razgovaramo sa relevantnim gostima o aktualnim ili pak stručnim temama. Najčešći gosti su profesori i asistenti sa Filozofskog fakulteta, ali i mnogi drugi. Posljednja rubrika je “Politološka teorija” u kojoj svaki put kolegica Čevra predstavlja jednoga od političkih teoretičara čime ukratko slušatelje upoznajemo s njegovim djelovanjem“, kazala je Perković.

U razgovoru s kolegicama Čevra i Perković saznali smo da emisiju emitiraju Radio Herceg Bosne, Radio Kupres, Radio Posušje, odnedavno i Radio Oscar C. Svaka emisija je objavljena i na portalu hspf.info.

Radio Kupres emisiju Res publica emitira srijedom u jutarnjem terminu u 10:15 sati. “HSPF je po sebi jako kvalitetna udruga čiji članovi uvijek imaju dobre komentare na aktualnu političku scenu. Kupreski radio je odlučio preuzimati emisiju Res publica jer su tu objedinjeni svi njihovi komentari, vizije i planovi. Meni se, osobno, emisija jako dopada jer poštuje profesionalne novinarske standarde, a i teme koje se obrađuju izazivaju veliku pozornost šire javnosti”, kazao je za treci.ba Ilija Snigo Zorić, novinar Radio Kupresa.

Radio Posušje Res publicu emitira u otvorenom programu u 13 sati, srijedom. „Rado smo prihvatili emitiranje ove emisije koju studenti uređuju, to je najmanje što možemo učiniti za mlade i perspektivne ljude, pune novih ideja. Htio bih naglasiti da je u našu redakciju pristiglo dosta poziva od slušatelja Radio Posušja. Hvale emisiju i studente, a najvažnije pohvale i stižu od slušatelja, jer smo tu zbog njih“, rekao je direktor Radio Posušja, Damir Jurišić.

Svaka emisija sa sobom nosi novog sugovornika, a Čevra ističe kako do njih nije teško doći i susretljivi su. „U idućim emisijama naglasak ćemo staviti na naše profesore i u prvi plan staviti njihovu stručnost oko pojedinih pitanja. Trudimo se pratiti aktualnosti, posebno one vezane za Filozofski fakultet i cjelokupnu akademsku zajednicu te na temelju toga pozivati osobe u emisiju. U novoj emisiji možete čuti razgovor sa Krešimirom Tabakom, asistentom na studiju politologije i filozofije u kojem smo se kroz politološko-filozofsku prizmu dotaknuli i nekih aktualnih zbivanja“, zaključila je Čevra za treci.ba.

Emisija će se emitirati do kraja šestog mjeseca. „Kolegica Čevra i ja tada završavamo studij, s obzirom da ima puno mlađih članova koji nam pomažu u radu nadamo se da će oni nastaviti od iduće akademske godine tamo gdje smo mi stali“, zaključila je Perković za treci.ba.

hspf.info/treci.ba

Komentari

komentara