“Simulirani parlament 2015” zaključen usvajanjem zakona

85Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru ovaj vikend, odnosno u petak i subotu održan je najveći godišnji projekt Udruge „Hrvatski studentski politološki forum“ – Simulirani parlament 2015. Ovaj projekt održava se već treću godinu uzastopno.

Na simuliranom parlamentu, koji je izgledao puno realnije od pravog parlamenta, obzirom na broj i aktivnost zastupnika, sudjelovali su studenti iz Banja Luke s Fakulteta političkih nauka (FPN) te studenti iz Sarajeva, članovi Asocijacije studenata fakulteta političkih nauka (SPONA). Uz njih, kao i članove HSPF-a, zastupnici „parlamenta“ bili su i članovi ELSA-e Mostar i Debatnog kluba Sveučilišta u Mostaru.

Pomalo i očekivano pobijedio je „centar“, odnosno zastupnici iz HSPF-a koji su unatoč negodovanju zastupnika iz drugih frakcija uspjeli prijedlog Obiteljskog zakona o posvojenju obraniti, te su uz kompromis ostvaren prihvaćanjem nekolicine amandmana, uspjeli „progurati“ i usvojiti predloženi Zakon. Ipak, ovom projektu, koji ima svoj karakter, definitivno možemo reći kako je važno sudjelovati, a ne pobijediti.

U zemlji kakva je Bosna i Hercegovina, studentska suradnja na razini države ključ je za bilo kakav napredak u budućnosti. Mladi studenti pokazali su, kao i mnogo puta do sada, kako žele pokretati društvo prema naprijed, a obzirom na način djelovanja političkih elita suradnja među mladim snagama ključna je za uspjeh.

Zanimljivost o samom „zakonu“ je i to da će on „vrijediti“ na razini države Bosne i Hercegovine. „Obitelj je ključna društvena zajednica, zdravo društvo na njoj počiva. Ne možemo dopustiti da postoje prepreke za dobrobit djece, a te prepreke stvorene su daleko od obitelji, zato nam je drago što uspostavljamo sustav koordinacije za posvojenje na razini države Bosne i Hercegovine, barem u simuliranom parlamentu.“ Ovim riječima, Josip Zelenika, predsjedatelj Simuliranog parlamenta i predsjednik HSPF-a komentirao je usvajanje ovog zakona na sjednici Simuliranog parlamenta.

Studentski projekti i međusobna suradnja ostavljaju trajan pečat, te se pomoću njih vodi borba za promicanje onoga što vrijedi – a to su svakako međusobno uvažavanje, razmjena znanja i dosadašnjih iskustava – koja ostaju svim sudionicima kao trajne vrijednosti. Hrvatski studentski politološki forum zahvaljuje svim partnerima koji su prepoznali ovaj projekt i potpomogli njegovo održavanje, ponavljamo, već treću godinu uzastopno.

Komentari

komentara