Studentske udruge uputile apel Hrvatskom narodnom saboru BiH

Mi studenti Zavičajnog kluba hercegovačkih studenata, Udruge bosanskih studenata, Zavičajnog kluba livanjskih studenata, Udruge kupreških studenata i Hrvatskog studentskog politološkog foruma ogorčeni smo informacijom o pripajanju državnih imovina pod jednu upravu. Nakon što je vlada Federacije BiH (FBiH)  grubo povrijedila konstitutivnost Hrvata i prekršila ustav Bosne i Hercegovine kao temeljnog akta, vlada FBiH dodatno želi destabilizirati državu preuzimanjem odgovornosti nad državnom imovinom.

 

 


 

Predsjednik vlade FBiH g. Nermin Nikšić najavio je da vlada razmatra pripajanja ili spajanja tvrtki HT d.d. Mostar s BH Telecomom d.d. iz Sarajeva i JP Elektroprivrede HZ HB d.d. iz Mostara s Elektroprivredom BiH d.d. iz Sarajeva. Kao razlozi za pripajanja ili spajanja navode se loša učinkovitost, niska transparentnost i administrativni troškovi. Međutim, restrukturiranje i reinženjering državnih poduzeća može se izvesti i bez pripajanja ili spajanja s drugim državnim poduzećima. Vlada FBiH želi samoinicijativnim željama, bez obzira na ekonomsku znanstvenu disciplinu, okupirati državnu imovinu i postaviti je pod vlastitu „platformašku“ političku strukturu.  Jedini zaključak koji se iz ovog nerazumnog poteza može izvući jest da se radi o političkom preuzimanju, a ne ekonomskom, kao što se to navodi u medijima.

Političko okupiranje zajedničke državne imovine započelo je 2001. godine kada je Demokratska alijansa za promjene (DAP)  prenijela državnu imovinu s općinske nadležnosti na nadležnost Federacije BiH. Deset godina poslije, 2011. i 2012. godine, gotovo jednaka „platformaška“ vlast stvara uvjete za apsolutno upravljanje državnom imovinom. Pripajanja ili spajanja imala bi pogubne posljedice za hrvatski narod u BiH. Izvršila bi se potpuna centralizacija političke i ekonomske moći sa sjedištem u Sarajevu. Smanjivanjem administracije otpustio bi se tehnološki višak radnika u općinama s većinskim hrvatskim narodom, što bi dovelo do vala nezaposlenosti i novim emigracijama hrvatskoga stanovništva. Sličan se primjer dogodio i s Javnim poduzećem Šume Herceg-Bosne d.o.o. iz Mostara gdje su, zbog previranja u političkim krugovima i nadležnosti, ponajviše oštećeni zaposlenici i poduzeće.  Zaposlenici koji plaću nisu dobili više od tri godine zaboravljeni su od strane vlade FBiH. Javno poduzeće, koje je za vrijeme Domovinskog rata poslovalo pozitivno, danas je svedeno na sramotan čin gašenja i likvidacije imovine.

Apeliramo na Hrvatski narodni sabor da žurnim zasjedanjem osudi i djeluje protiv pripajanja ili spajanja državnoga vlasništva pod jednu političku strukturu i organizaciju. Apeliramo i na Ured visokog predstavnika (OHR) g. Valentina Inzka da zaštiti hrvatsku konstitutivnost u BiH i demokratska načela na kojima je Bosna i Hercegovina izgrađena kao država. Želimo da se zajamči pravo Hrvatima na svoj vlastiti javni radiotelevizijski servis na hrvatskom jeziku koji će se financirati iz proračuna FBiH. Ne želimo više gledati lingvističke pokuse s upotrebom hrvatskog jezika na RTV kanalima drugih ravnopravnih naroda u BiH u raznim polusatnim emisijama. Usporedno zahtijevamo od OHR da se revidira nedemokratičnost izbornog zakona BiH koja će dovesti do ukidanja anomalija koje nameću Hrvatima njihovog nelegalnog predstavnika. Moramo naglasiti da inferiornost bilo kojega konstitutivnog naroda, uključujući i nacionalne manjine, dovodi do pada demokracije i jačanja totalitarizma. To uistinu ne bi bilo ništa novo na području jugoistočne Europe, ali ostaje nam nada u pravičnost i provedbu demokracije Međunarodne zajednice u BiH i Ureda visokoga predstavnika. Glavni državni prioritet Bosne i Hercegovine jest aplikacija za punopravno članstvo u Europskoj uniji (EU), što i mi studenti podržavamo. Međutim, treba naglasiti da se pravna stečevina EU  (franc. acquis communautaire) neće moći usvojiti ako se ne riješi hrvatsko pitanje u BiH.

Za rješavanje svih hrvatskih problema u BiH trebaju se upotrijebiti empirijska istraživanja iz društvenih znanosti; među njima ponajviše iz sociologije, psihologije, povijesti, politologije, ekonomije i dakako ponajviše prava, a ne upotreba vlastitih subjektivnih stavova. Treba naglasiti da su Hrvati kao konstitutivni narod u BiH zajedno s matičnom državom Republikom Hrvatskom kroz povijest pripadali zapadnom europskom krugu modernih država. Naša veza s europskim civilizacijskim vrijednostima može ubrzati i pospješiti integraciju Bosne i Hercegovine u Europsku uniju.

Mi studenti spomenutih udruga podržavamo europski put Bosne i Hercegovine. Zalažemo se za demokraciju i ravnopravnost i jednakost svih njezinih građana bez obzira na nacionalnu pripadnost. Zalažemo se i za slobodu govora, a pogotovo za slobodu medija i novinarskog izvještavanja. Naglašavamo važnost ljudskih prava i djelovanje raznih nevladinih i neprofitnih organizacija. Vjerujemo u neovisno sudstvo i borbu protiv raznih oblika organiziranog kriminala. Stoga ističemo da je na Vama, cijenjena gospodo zastupnici Hrvatskog narodnog sabora, opravdati naše povjerenje i podršku te ovaj put najsnažije dosad stati u obranu ezgistencijalnih interesa vlastitog naroda. Sve drugo ima alternativu, samo opstanak Hrvata u BiH – NEMA!

 

hspf.info

Komentari

komentara