Vedran Kožul, predsjednik HSPF-a: Previše je studenata koji su nezainteresirani i pasivni

Vedran Kožul, predsjednik Hrvatskog studentskog politološkog foruma, za studentski portal pogled.ba govori o HSPF-u, (ne)aktivnosti studenata, pritiscima na HSPF te o mnogim drugim društveno relevantnim pitanjima.

 


 

 

Razgovarala: Matea Bulić I pogled.ba

Za sve one koji ne znaju: što je to HSPF i koji su njegovi ciljevi?

Hrvatski studentski politološki forum je studentska neprofitna organizacija koja okuplja studente sa Sveučilišta u Mostaru koji se zanimaju za teme iz svijeta politologije i politike. Naš osnovni cilj je razvijanje znanja i svijesti studenata s područja političkih znanosti. Uz redovite sjednice, bavimo se organiziranjem javnih tribina, istraživanja te različitih akcija. Ipak, zbog položaja u kojemu se trenutno nalazi hrvatski narod u Bosni i Hercegovini na listi prioriteta HSPF-a vrlo visoko smo postavili i davanje mišljenja i prijedloga s ciljem rješavanja političkog pitanja Hrvata u BiH.

Koliko trenutačno imate članova i gdje se mogu javiti osobe koje se žele priključiti HSPF-u?

Trenutno imamo oko 50 članova, a svakim danom težimo povećanju broja našega članstva, jer zasigurno što nas bude više, bit ćemo i jači te odlučniji u borbi za naša prava i ciljeve. Stoga pozivamo sve studente da postanu dio ekipe koja se bori za bolje sutra u ovoj zemlji. Članom HSPF-a može se postati vrlo jednostavno. Sve što trebate je doći na jednu od naših sjednica, a možete se učlaniti i preko našeg maila hspf09@gmail.com. Svi oni koji redovito sudjeluju u našim aktivnostima postaju punopravni članovi Hrvatskog studentskog politološkog foruma te tako ostvaruju pravo da biraju te da budu birani u vodstvo ovoga foruma.

Mostarskim studentima često se prigovara letargija i pasivnost. Prema Vašemu mišljenju, je li se situacija promijenila oko toga?

Pomaka nabolje zasigurno ima, ali osobno nisam u potpunosti zadovoljan. Studentske organizacije tipa Debatni klub, Aiesec, HSPF su primjeri studentskog aktivizma i angažiranosti, naravno uz našu krovnu organizaciju Studentski zbor. No previše je studenata koji su nezainteresirani i pasivni. Pozivam ih da se više uključe u događanja oko nas jer za izlazak iz trenutne situacije potrebno je zalaganje svih nas.

Koji su najznačajniji projekti HSPF-a?

Uz deset redovitih sjednica te jednu izvanrednu organizirali smo i četiri javne tribine “Podjele u hrvatskom narodu – podvucimo crtu!”, “Mladi u politici”, ““Gdje se nalazimo i što nam je činiti?” s dr. sc. Ninom Raspudićem te “Sučeljavanje predstavnika stranaka potpisnica Kreševske deklaracije” koje su od gostiju te prisutnih medija ocijenjene kao vrhunski organizirane. Također, prikupljali smo i potpise kao znak potpore zaposlenicima HTV-a Mostar, Radija Herceg Bosne te Radiopostaje Mostar u akciji “Neka i dalje živi hrvatska riječ”.

U humanitarnoj akciji “Srcem za malog Šimuna” prikupili smo 2010 KM za teško oboljelog dječaka Šimuna Bošnjaka iz Posušja. Posebno bih istaknuo naša dva neovisna predizborna istraživanja koja su na Sveučilištu u Mostaru provodili naši članovi među kojima ima i simpatizera više stranaka pa su stoga i rezultati, za razliku od nekih drugih anketa, u potpunosti realni. U tijeku je i naša akcija “Apstinencija = marginalizacija, Hrvati izađimo na izbore”.

Jesu li vas prihvatili profesori i studenti na Sveučilištu?

Imamo dobru suradnju sa Studentskim zborom, kao i s Filozofskim fakultetom. Profesori nam također daju potporu u našem radu. Studenti su, uvijek to ponovim, jedna posebna priča. Ekipa koja se okupila oko HSPF-a je skupina djevojaka i momaka koji pokazuju da svi studenti nisu uspavani i nezainteresirani kako se to voli reći. Puni su ideja, uvijek su spremni pomoći te sam stvarno sretan što imam priliku surađivati s takvim ljudima koji će za koju godinu biti pokretači ovoga društva.

Je li HSPF pod nečijom kontrolom?

Proteklih dana i mjeseci se ispričalo mnogo verzija o tome tko je osnovao te tko kontrolira Hrvatski studentski politološki forum. Istina je samo jedna. HSPF sam osnovao s kolegama Marinom Marićem i Slavenom Zeljkom, a ideju su s oduševljenjem prihvatile i naše kolege.
Članovi HSPF-a nisu ničije lutke na koncu te znaju sami upravljati organizacijom čiji su i članovi te stoga poručujem autorima različitih pamfleta da će im svi pokušaji destabilizacije i uništavanja Hrvatskog studentskog politološkog foruma pasti u vodu.

Zašto je odgođena tribina o partizanskim zločinima i jeste li imali ikakve pritiske u dosadašnjem radu?

Tribina “Partizanski zločini nad katoličkim svećenicima u Hercegovini” pokazala je da je iskustvo ono na čemu ćemo morati dodatno poraditi. Cijelu tu tribinu smo shvatili olako, a tema partizanskih zločina nad katoličkim svećenicima je kompleksno pitanje. Kada smo vidjeli da bi ova tribina dovela do nekih novih podjela u ionako podijeljenom hrvatskom narodu, shvatili smo da je bolje javnu tribinu s takvom temom ne održati na Sveučilištu. Naravno, to ne znači da se mi ne zalažemo za saznavanje istine o tim strašnim zločinima, ali takav projekt mora odraditi više institucija i udruga različitih pogleda, a ne HSPF sam.

Što se tiče pritisaka, rekao bih da na nas pritisak vrši jedan dio medija i javnosti šireći neistine o nama te našem radu. No, broj takvih je minoran te se na takve ne treba puno obazirati, jer svakako imamo pametnijega posla od rasprave s takvima.

Koji su sljedeći projekti HSPF-a?

Kao što sam već i rekao, u tijeku je naša akcija “Apstinencija = marginalizacija, Hrvati izađimo na izbore” te ovim putem vas sve pozivam da, unatoč svemu, 3. listopada izađete na birališta jer je to naše pravo i obveza.
Početkom listopada održat će se i izborna skupština Hrvatskog studentskog politološkog foruma na kojoj će se izabrati vodstvo za akademsku godinu 2010./2011.
Planiramo i niz javnih tribina, a o gostima i terminu održavanja istih javnost će biti pravodobno upoznata.

Komentari

komentara