15 godina od ubojstva Joze Leutara: „Kriminalna hobotnica“ još uvijek sprječava istragu

jozo_leutarPolaganjem cvijeća i odavanjem počasti danas je u Sarajevu na spomen-obilježju u Alipašinoj ulici obilježena 15. godišnjica od smrti zamjenika ministra Federalnog ministarstva unutarnjih poslova Joze Leutara.

Vijence i cvijeće su položili članovi obitelji ubijenog Leutara, pripadnici Federalne uprave policije (FUP), Županijski odbor Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Sarajevo te članovi Hrvatskog narodnog saveza.

Doministar Jozo Leutar stradao je 16. ožujka 1999. godine usljed djelovanja eksplozivne naprave postavljene u njegovom službenom automobilu. Leutar je preminuo 12 dana kasnije u Kliničko-bolničkom centru u Sarajevu.

U slučaju njegova ubojstva vođen je proces protiv šestorice optuženih, međutim uslijed nedostatka dokaza nitko nije osuđen.

Sin ubijenog doministra Federalnog ministarstva unutarnjih poslova Ivica Leutar kazao je danas novinarima da se obitelj već 15 godina bori s institucijama i pokušava srušiti kriminalnu “hobotnicu” koja sprječava istragu.

„Borimo se i nadamo se da će biti nekog pomaka te pozivam sve ljude koji nešto znaju da doprinesu otkrivanju istine jer nam neće biti bolje dok se ubojice ne zatvore“ – naglasio je Leutar.

Sestra pokojnog Leutara Mara Jozić kazala je novinarima da državne institucije ništa ne čine u rasvjetljavanju okolnosti ovog čina.

„Vlast je prolazna, ali jedni druge štite. Da postoji volja, za 15 godina nešto bi bilo učinjeno. Vjerojatno treba proći jedna generacija jer će se valjda onda netko zapitati zašto je ovaj spomenik tu. Nadam se da će nekada pravda biti zadovoljena“ – istaknula je.

Vijenci na spomen obilježje u Alipašinoj ulici položeni su jutros, u vrijeme kad se atentat na doministra Leutara i dogodio.

Sjetimo se, Jozo Leutar bio je žrtva političke igre, povodom njegove smrti, u ožujku 1999., šef misije OESS-a u Bosni i Hercegovini, Robert L. Barry rekao je:

„Jozo Leutar bio je branitelj demokratskih načela, on je nesebično i konstruktivno radio na provedbi mirovnog sporazuma u interesu hrvatskog naroda u BiH.“

HSPF.info

Komentari

komentara