20. obljetnica akcije Bljesak

Obiljezavanje-VRO-Bljesak1Na današnji dan prije točno dvadeset godina započela je operacija “Bljesak”, vojno-redarstvena akcija Hrvatske vojske i specijalne policije, u kojoj je, za samo 31 sat, oslobođeno oko 500 četvornih kilometara okupirane zapadne Slavonije i uspostavljen nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac. U akciji je sudjelovalo oko 7200 hrvatskih vojnika i policajaca. Oslobađajući zapadnu Slavoniju, poginula su 42 pripadnika Hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena.

Prvi put u Domovinskom ratu korišteni su i masovniji udari hrvatskog zrakoplovstva, a tenkovi dopremljeni željeznicom ulazili su izravno u borbu, čime je dodatno taktički iznenađen neprijatelj.

Vojno-redarstvena operacija Bljesak prethodila je akciji Oluja koja je uslijedila nakon tri mjeseca, čime je Hrvatska pokazala odlučnost da uspostavi državno-pravni poredak na cijelom svom području.

Svečano obilježavanje 20. obljetnice Bljeska održava se u Okučanima, gdje se okupio cijeli državni vrh, predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko te predsjednik Vlade Zoran Milanović.

Obilježavanje pobjedničke akcije počelo je budnicom, a nešto prije deset sati gradom je prošao svečani mimohod. Održana je i komemoracija u Spomen-parku hrvatskim vitezovima kod glavnoga križa gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće.

HSPF.info

Komentari

komentara