20. obljetnica akcije “Zima 94”

Na planini Dinari je u nedjelju obilježena 20. godišnjica operacija-zima-94-3vojno-redarstvene akcije „Zima 94“. Akcija,koja je prethodila Oluji odvijala se u razdoblju od 29. studenog do 24. prosinca 1994. godine na području Livanjskog polja i planine Dinare. Tada je oslobođeno  područje širine 10 km i dubine 20 km – ukupno 200 četvornih kilometara. Prostor Dinare i veći dio Livanjskog polja nakon toga našao se je  pod nadzorom HV-a i HVO-a, a posredno je bila spašena i Bihaćka enklava.

Operacija Zima ’94 odvijala se u ekstremnim zimskim vremenskim uvjetima, po visokom snijegu, snježnoj oluji i uz vrlo niske temperature i do -20 celzijevih stupnjeva,a u akciji je život izgubilo 29 hrvatskih branitelja.

Na svečanom obilježavanju bio je i general Ante Gotovina,koji je zapovijedao ovom akcijom,a 20 godina nakon akcije kazao je: „Domovinski rat pripada povijesti, ali njegovo mjesto u povijesti su temelji hrvatske državnosti. Bez Domovinskog rata ne bi bilo ništa danas. Akcija ’94. bila je početak kraja agresije na Hrgotovina21vatsku. Danas svu svoju energiju, optimizam i čvrst karakter moramo usmjeriti prema budućnosti da bismo imali sigurnu, gospodarski jaku i socijalno pravednu državu.“

Uz generala Gotovinu, svečanosti je nazočilo i oko 200 pripadnika Hrvatske vojske, te general Rahim Ademi i hrvatski ministar obrane Ante Kotromanović.

Komentari

komentara