30 projekata Hrvata iz BiH koje financira Vlada Hrvatske

markov-trgNa jučerašnjoj sjednici Vlada Republike Hrvatske donijela je odluku o raspodjeli sredstava za financiranje obrazovnih, kulturnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini iz sredstava državnog proračuna Republike Hrvatske za 2013. godinu.

Otkako je osnovan Ured za odnose s Hrvatima izvan RH, novac raspodjeljuje povjerenstvo.

U 24 općine

I ove godine osigurana su financijska sredstva u iznosu od 20 milijuna kuna. Za programe i projekte iz područja kulture izdvojeno je 5,1 milijuna kuna. Istodobno, za projekte iz područja obrazovanja i znanosti ove je godine izdvojeno 4,87 milijuna kuna, a zdravstva 6,9 milijuna. Ove godine izdvojena su sredstva u iznosu od 3,1 milijun za posebne projekte. Ukupno će se financirati 30 programa i projekata, od čega je deset programa i projekata iz područja kulture jednako kao i obrazovanja i znanosti te po šest iz područja zdravstva, odnosno četiri programa i projekta s ostalih područja. Novac je raspoređen za projekte u 24 općine. Najviše novca, 6,91 milijun je raspoređeno za nekoliko projekata u Mostaru. Slijedi Banja Luka s dva projekta od 1,7 milijuna kuna te Sarajevo za tri projekta, među kojima je i Dom za studente i mladež, s 1,59 milijuna kuna. Za Kupres ide 1,02 milijuna, Tuzlu jedan milijun, jednako kao i za Ramu, Novi Travnik, Novu Bilu i Livno. Slijedi Fojnica za koju je hrvatska Vlada izdvojila 560.000 kuna te Tomislavgrad s 550.000. U Kiseljaku će se financirati dva projekta vrijedna 490.000 kuna, a u Usori 450.000. Toliko je dobilo i Orašje, a Busovača 400.000 kuna. Za obnovu Hrvatskoga doma “Kralj Tomislav” u Zenici je izdvojeno 350.000, a Udruga roditelja djece s posebnim potrebama “Duga” Ljubuški 320.000 kuna za nabavu vozila za djecu s posebnim potrebama.

Okrupnili projekte

Slijedi projekt HKD Kandije u Bugojnu vrijedan 300.000 kuna. U Kreševo iz proračuna RH odlazi 220.000, u Žepče 200.000, te u Stolac 130.000. Po 120.000 kuna ide za projekte u Odžaku, Neumu i Vitezu. Kako je za Večernjak izjavila predstojnica Ureda za odnose s Hrvatima izvan RH Darija Krstičević, temeljni kriterij za odabir programa i projekata bio je da se njihovim financiranjem u znatnoj mjeri i dugoročno pridonese održivom opstanku, povratku i ostanku. Vodilo se računa i o zemljopisnoj raspoređenosti projekata, kao i o učincima koji imaju na cjelokupan život Hrvata u BiH. Iznos sredstava namijenjenih obrazovnim, kulturnim, znanstvenim, zdravstvenim i ostalim programima i projektima koji su od interesa za hrvatski narod u BiH, povećan je za 5 milijuna kuna u odnosu na prošlu godinu, što pokazuje koliki značaj Vlada RH pridaje jačanju položaja hrvatskog naroda u BiH.

Izvor: Večernji list

Komentari

komentara