Američki proračun u minutu do dvanaest

 

Građani SAD-a su odahnuli – najveća svjetska ekonomija je ipak dobila „last minute“ proračun za 2013. godinu. Kompromis demokrata i republikanaca bio je težak, ali je dogovorom izbjegnuta takozvana „fiskalna litica“.


 

 

Najprije o crnom scenariju koji se neće dogoditi: da predstavnici dvije američke stranke nisu postigli dogovor, na snagu bi stupio automatski proračun koji predviđa povećanje poreza svim Amerikancima – bez obzira na primanja. Također, taj proračun bi bio štedljiviji za 600 milijardi eura (od čega bi Pentagon morao prištedjeti polovicu). Ekonomisti su ovih dana prognozirali novu recesiju za SAD, možda i novi udar ekonomske krize za cijeli svijet.


Dogovor u posljednjem trenu

 

Koplja su se lomila oko oporezivanja najbogatijih Amerikanaca – demokrati su tražili višu stopu oporezivanja za svakog tko prihoduje preko 200.000 dolara godišnje. Republikanci su htjeli tu granicu pomjeriti na ogromnih milijun dolara. Na kraju su se potpredsjednik SAD-a Joe Biden i predvodnik republikanaca u Senatu Mitch McConnell „našli“ na 400.000 dolara. Građani koji godišnje zarade više od te svote od sada će plaćati 39,6 posto poreza umjesto dosadašnjih 35 posto. Isto pravilo vrijedi i za bračne parove, koji zajedno zarađuju više od 450.000 dolara.

 

Tehnički, „fiskalna litica“ stupila je na snagu – jer donji dom Kongresa još nije glasovao o proračunu. Ipak, kako je prvi siječanj u SAD-a neradni dan, kongresmeni imaju vremena da do srijede službeno usvoje proračun i stave automatske izvanredne mjere izvan snage. „S obzirom da ni demokrati, ni republikanci nisu dobili sve što hoće, ovaj dogovor je ispravna stvar za SAD i Predstavnički dom ga treba potvrditi bez odlaganja“, rekao je predsjednik Barack Obama. Senat je već izglasovao proračun sa 89 glasova za i samo osam protiv.


Nova runda za dva mjeseca

 

Drama oko američkog proračuna za sada ima sretan kraj, ali druga epizoda slijedi već u veljači. Naime, ovim dogovorom je za dva mjeseca odložena ušteda 109 milijardi dolara. „Ima još posla na smanjenju naših deficita, i ja sam spreman raditi“, rekao je Obama. Očekuje se da u sljedećim pregovorima stranke ponovno zauzmu svoje busije. Javnost je posebno ogorčena na republikance jer se stekao utisak da vode računa samo o svojoj klijenteli – bogatim Amerikancima.

 

Washington se bori sa povijesnim zaduženjem, a veliki iskoraci u toj borbi gotovo su nemogući, što je priznao i sam Barack Obama. On je rekao da sa ovim sazivom Kongresa (republikanci drže većinu u donjem domu, a demokrati u Senatu) teško može biti napretka.


Izvor: Deutsche Welle

 

Komentari

komentara