Amnesty International traži kompletnu istragu o krvavom nasilju u Egiptu

Amnesty International uputio je poziv da se poduzme kompletna istraga nakon krvavog gušenja prosvjeda posljednjih dana u Egiptu ocijenivši da je odgovor vlasti na u odnosu na prosvjednike bio “u velikoj mjeri neproporcionalan”.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava, čije je sjedište u Londonu, traži da stručnjaci Ujedinjenih naroda nadgledaju istragu.

Pristalice svrgnutoga predsjednika Muhameda Mursija pozvale su na svakodnevno okupljanje dok su snage reda u subotu ujutro zaposjele džamiju u Kairu punu islamskih prosvjednika, nakon sukoba u kojima je u petak poginulo oko 80 osoba.

Egipat je u šoku nakon što je u srijedu ubijeno preko 600 ljudi u rastjerivanju prosvjednika.

Amnesty je objavio da su, prema njegovoj istrazi na terenu, snage sigurnosti neopravdano koristile smrtonosno oružje te da nisu poštivali obećanje da će ranjeni biti sigurno evakuirani.

Prema riječima direktora programa ove organizacije za Bliski istok i sjever Afrike Philipa Luthera, odgovor vlasti na upotrebu sile od strane nekih prosvjednika bio je disproporcionalan i nije se pravila razlika između nasilnih i nenasilnih prosvjednika. “Snage sigurnosti koristile su smrtonosnu silu kada to nije bilo neophodno potrebno da bi se zaštitili životi što je jasno kršenje međunarodnih pravnih normi”, poručio je Luther.

U subotu rano ujutro policija je stavila pod opsadu džamiju Al-Fath u središtu Kaira u koju je smješteno 20 tijela poginulih i gdje se nalazilo oko tisuću prosvjednika, doznaje agencija France Presse od svjedoka među prosvjednicima. Ta brojka nije potvrđena iz neovisnih izvora.

Dok je na početku akcije došlo do otvaranja vatre, ona je tijekom noći utihnula, posvjedočili su prosvjednici. Vojska je potom predložila da iziđu žene zatraživši da istodobno ispita muškarce, što su prosvjednici odbili, navode svjedoci.

Egipatsko ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je u srijedu ujutro da je oko tisuću islamista bliskih Muslimanskoj braći uhićeno u gradu tijekom manifestacije “dana gnjeva” u petak.

HINA

Komentari

komentara