Anders Fogh Rasmussen: NATO je spreman za suradnju s libijskim pobunjenicima

 

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen pozvao je na miran i hitan prijenos vlasti u Libiji, rekavši da je Savez spreman surađivati s pobunjenicima koji se bore protiv Moamera Gadafija kako bi to postigao.


 

 

“NATO je spreman surađivati s libijskim narodom i s Nacionalnim prijelaznim vijećem (TNC), koje nosi veliku odgovornost”, rekao je Rasmussen u priopćenju. Oni moraju osigurati da tranzicija bude glatka i da uključi sve segmente društva, da zemlja ostane ujedinjena, te da se budućnost temelji na pomirbi i poštivanju ljudskih prava”, naglasio je.

 

Dodao je da će NATO-a nastaviti pratiti vojne objekte u Libiji kako bi osigurao da civili ne budu izloženi prijetnji. “Sve strane u sukobu imaju jasnu odgovornost zaštiti civile … ako vidimo da postoje pokušaji da se napadnu civili, mi ćemo nastaviti nametati naš mandat”, kazala je ranije glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu. NATO je od kraja ožujka izvodio zračne udare u Libiji, ispunjavajući mandat Ujedinjenih naroda koji je pozvao na vojnu akciju kako bi se zaštitili civili u sukobu u Libiji. (Hina)

 

hspf.info

 

Komentari

komentara