Anketa: Četvrtina Amerikanaca misli da Obama nije rođen u SAD-u

Četvrtina Amerikanaca misli da predsjednik Barack Obama nije rođen u Sjedinjenim Američkim Državama, prema novoj anketi CBS Newsa i The  New York Timesa objavljenoj u četvrtak.


Među republikancima, 45 posto vjeruje da je rođen u drugoj zemlji, kao i 45 posto pristaša konzervativnog narodnog pokreta „Tea Party“, pokazuje anketa.

Američkim ustavom je propisano da predsjednik države mora biti rođen u SAD-u.

Od početka Obamine predsjedničke kampanje 2008. postoje glasine da je rođen izvan SAD-a. Mit koji šire tzv. “Birtheri” stalno opstaje tokom Obamina mandata, uprkos uvjerljivim dokazima da je rođen na Havajima, jednoj od 50 američkih saveznih država, uključujući i objavljivanje njegova rodnog lista iz 1961., u dva havajska dnevna
lista.

Poduzetnik i televizijska „reality“ zvijezda Donald Trump zadnjih je sedmica vratio to pitanje u središte pažnje, inzistirajući na tome da nije uvjeren u podrijetlo predsjednika Obame.

Dok Trump koristi to pitanje kako bi privukao više pažnje na svoju moguću kandidaturu za republikansku predsjedničku nominaciju, ostali republikanci nastoje utišati raspravu koju potiču “Birtheri”.

Među njima je i predsjednica kluba kongresnika s podrškom pokreta „Tea Party“ Michele Bachmann, te republikanska guvernernerica Arizone, Jan Brewer, koja je nedavno stavila veto na zakon što otvara pitanje Obamina podrijetla.

Dok 25 posto Amerikanaca u anketi kaže da je Obama rođen izvan SAD-a, 57 posto kaže da je rođen u Sjedinjenim Američkim Državama. Ostalih 18 posto je izjavilo da ne znaju gdje se rodio.

 

Komentari

komentara