Ante Vučić, ovogodišnji alkarski vojvoda: BiH šestorka u Haagu je obranila i Hrvatsku

Završene su trodnevne 298. alkarske svečanosti. Za slavodobitnika Sinjske Alke natjecalo se 17 alkara         kopljanika, a tu je titulu već treći put odnio 29-godišnji Ante Zorica.

Čestitajući slavodobitniku, alkarski vojvoda Ante Vučić na koplje junaka privezao je plamenac hrvatske trobojnice, znamenje pobjede, koje će slavodobitnik pronijeti ulicama Sinja. Čestitao mu je i predsjednik RH Ivo Josipović, pokrovitelj Sinjske alke, darujući slavodobitnika sabljom i zlatnim prstenom s hrvatskim grbom, a njegova momka kuburom i srebrnim prstenom. Uz te darove, Zorici je pripala i novčana nagrada od 40 tisuća kuna. Za 298. Alku natjecalo se 17 alkara kopljanika, od kojih je 16 ušlo u treću trku, pet s po četiri punta iz prethodnih utrka.

Uz trkalište je bilo oko 10 tisuća posjetitelja, među kojima je i predsjednik RH Ivo Josipović, koji je i pokrovitelj Alke, predsjednik Sabora Josip Leko s potpredsjednicima Nenadom Stazićem i Tomislavom Čuljkom te brojnim saborskim zastupnicima, potpredsjednik Vlade Ranko ostojić i brojni ministri, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, vojni ordinarij Juraj Jezerinac i drugi crkveni velikodostojnici, župani i gradonačelnici mnogih gradova, među kojima je i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić te 12 veleposlanika akreditiranih u Hrvatskoj.

Dobrodošlicu u viteški Sinj okupljenima je poželio vojvoda Ante Vučić, koji je, praćen burnim pljeskom, posebno pozdravio generala Antu Gotovinu koji je na Alki prvi put nakon što je pravomoćnom presudom suda u Haagu oslobođen optužbi za ratni zločin. Vučić je podsjetio da Hrvatska sutra slavi Dan pobjede, u spomen na 5. kolovoza 1995., kada je u vojno-redarstvenoj operaciji ‘Oluja’ oslobođen najveći dio okupiranih područja Hrvatske.’S ponosom ćemo se prisjetiti veličanstvene pobjede Hrvatske vojske i zahvaliti svima koji su branili i obranili domovinu Hrvatsku’, rekao je Vučić, posvetivši današnju Alku svima koji su kroz povijest dali živote za Hrvatsku. Prisjetio se i šestorice Hrvata iz BiH koji su u Haagu nepravomoćno osuđeni za udruženi zločinački pothvat te poručio kako ‘kao narod moramo učiniti sve da sud u Haagu donese pravednu pravomoćnu presudu, jer su oni branili svoj dom u BiH, a time i Hrvatsku’.

– Živimo u vremenu krize, kada nije uputno isticati nacionalni identitet, govoriti o tradicionalnim vrijednostima, obitelji i braku, ocijenio je vojvoda Vučić, poručivši kako se Hrvatska iz krize može izvući jedino strpljenjem i poštenim radom, crpeći snagu iz alkarskog nasljeđa te iz hrabrosti i domoljublja hrvatskih branitelja.

HINA

Komentari

komentara