Ariel Sharon – heroj ili zločinac

Ariel SharonBrojni svjetski političari izrazili su žaljenje zbog smrti bivšeg premijera Izraela Ariela Sharona (85), koji je nakon osam godina provedenih u komi jučer umro u bolnici Ber Shava gdje se nalazio na liječenju. Čelnik pokreta Hamas u Pojasu Gaze Khalil al-Hayya, pak, je smrt Ariela Sharona, opisao kao „lekciju za sve tirane“.

„Uvijek ćemo pamtiti Sharona kao čovjeka koji je ubijao, uništavao i uzrokovao patnju mnogih generacija Palestinaca“, rekao je Khalil al-Hayya.

Al-Hayya ističe kako je Sharon samo jedan od mnogih tirana i mučitelja koje Izrael ima. „On je otišao, ali Izrael ima još mnogo tiranina i kriminalaca čije su ruke obojene krvlju Palestinaca“, kazao je čelnik Hamasa.

Bivši američki predsjednik Bill Clinton i njegova supruga Hillary Clinton uputili su poruku sućuti. „Sharon je dao svoj život za Izrael. Želio je stvoriti Izrael, da ga održi, sačuva i na kraju svoje duge službe, da stvori novu političku stranku za pravedan mir i sigurnost“, navodi obitelj Clinton. Napominju kako im je bila čast „raditi sa Sharonom, prepirati se s njim i gledati ga kako uvijek pokušava pronaći najbolje rješenje za svoju državu“.

Inače, Sharon je osnovao centrističku stranku Kadima (Naprijed) 2006. godine kada je napustio konzervativni Likud.

I njemačka kancelarka Angela Merkel uputila je poruku sućuti u kojoj je navela kako „zajedno s narodom Izraela žali za Sharonom. „Svojom hrabrom odlukom da povuče izraelske naseljenike iz pojasa Gaze, on je tada napravio povijesni korak na putu ka miru s Palestincima i dvodržavnom rješenju“, poručila je Merkel.

Poruku sućuti uputili su i američki državni tajnik John Kerry, ruski predsjednik Vladimir Putin, te predsjednik Pete Republike Francois Hollande.

„Ponekad je bilo trenutaka kada se njegova politika nije poklapala s američkom politikom. Ali Sharon je bio odlučan i posvećen na putu da uspostavi sigurnost za državu Izrael. Sharon je vodio Izrael ka putu mira, što uvijek i nije bilo lako postići. Bio je spreman na teške odluke, zato što je znao da ima odgovornost prema svom narodu“, kazao je Kerry.

Putin je u poruci naveo da je Sharon bio vrlo sposoban političar i da je uvijek radio sve da zaštiti interese Izraela. „Bio je visoko cijenjen među svojim sunarodnicima i veliki autoritet u međunarodnoj politici“, navedeno je u Putinovoj poruci.

„Sharon je bio glavni igrač u povijesti svoje zemlje. Nakon vojne i političke karijere, odlučio je da se okrene dijalogu s Palestincima“, kazao je Hollande. Hollande je izrazio sućut članovima Sharonove obitelji, njegovoj rodbini i prijateljima kao i izraleskom narodu.

I glavni tajnik Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki-moon uputio je poruku povodom smrti bivšeg premijera Izraela Ariela Sharona. „Odajem počast Sharonu koji je cijeli svoj život posvetio državi Izrael. Sharon je bio heroj za svoj narod, vojnik ali i državnik“, rekao je Ban.

Glavni tajnik Ujedinjenih nacija ističe kako će Sharon biti upamćen po odluci da se Izrael povuče iz Gaze. „Ostat će upamćen zbog svoje političke hrabrosti i odlučnosti da sprovede bolnu i povijesnu odluku da se povuče iz pojasa Gaze“, kazao je on.

No, međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW) navodi kako je preminuli bivši izraelski premijer Ariel Sharon prije svoje smrti morao odgovarati za zločine nad Palestincima ubijenim u izbjegličkim kampovima Sabra i Šatila, ali i za druga kršenja ljudskih prava.

„Njegov odlazak je tužno podsjećanje da nekažnjavanje zločina ne doprinosi napretku u postizanju mira između Izraelaca i Palestinaca“, navela je direktorica HRW-a za Bliski istok Sarah Leah Whitson.

Sharon je preminuo jučer u 85. godini, a od 2006. godine je bio u komi, nakon što je doživio moždani udar. Prije nekoliko dana objavljeno je da mu je zdravstveno stanje znatno pogoršano i da mu je život u opasnosti.

Obavljao je dužnost premijera Izraela od 2001. do 2006. godine.

U vrijeme dok je bio ministar odbrane, izraelska policija je 16. rujna 1982. upala u palestinske izbjegličke kampove Sabra i Šatila na periferiji Bejruta i tada usmrtila oko 3.500 palestinskih civila.

Inače, izraelska istražna komisija utvrdila je 1983. godine da je Sharon dopustio da policija upadne u kampove i ocijenila da nije smio zanemariti rizik od pokolja.

Izvor: Klix.ba

Komentari

komentara