Arnautović: “Bh. društvu potrebno je rušenje kompletnog sustava”

arnautovic_saDogađaji u proteklih nekoliko dana potresli su javnost cijele regije i svakim danom skreću sve više pažnje. Protesti su doveli u razne dileme kako njihove učesnike, a pomalo i njihove organizatore, obzirom da je teško uspostaviti i zadržati kontrolu nad pojavom koja podrazumijeva masovni odaziv naroda. Nekoliko je vrlo poražavajućih zaključaka i još nekoliko skoro nerješivih dilema stavljeno pred otvorenog, razboritog prosječnog građanina. Prvenstveno, stvorena je velika medijska pompa oko „pojave protesta“ dok u stvarnosti onaj dio naroda koji je gladan i obespravljen protestuje godinama, navodi se u priopćenju predsjednika Asocijacije studenata Fakulteta političkih nauka UNSA – SPONA.

Sjetimo se samo četverocifrenog broja dana protestovanja u šatorima ispred zgrade parlamenta, da bi na kraju protestanti bili uklonjeni bagerima. Prema tome, prvi poražavajući zaključak je da mora nešto da gori da bi vlasti, a i manje pogođen dio građana skrenuo dužnu pažnju na patnju svojih sugrađana. Drugo što govori ova činjenica je da će ‘vlasti’ protiv kojih su protesti usmjereni potpuno ignorisati proteste sve dok ne budu prisiljeni, a onda će zaista legitimne opaske o zločinu paljenja historijskih građevina upotrijebiti kao argument protiv protesta, ne zato što ih je briga za historijske građevine, već zato što je to najbolji način da se diskredituju protestanti.

Obzirom da u otvorenoj atmosferi protesta svako može pristupiti prvim redovima, nema sumnje da su sveprisutni ubačeni elementi, a razumna je sumnja da su upravo oni ti koji su palili zgrade. Drugi poražavajući zaključak, konstantno potvrđivan od 1992., popisa stanovništva pa i danas, je da će vladajuća elita BiH potpomognuta silama koje ih već potpomažu, uvijek koristiti argument „oni tamo su protiv vas“ i na taj način armirati već zabetoniranu nacionalističku svijest. Logički je nemoguće da su u pravu i oni koji kažu da je to „bošnjačka zavjera za unitarizam“, oni koji kažu da je to „hrvatska zavjera za treći entitet“ i oni koji kažu „srpska zavjera za otcjepljenje“. Ovakvi ciljevi su dijametralno suprotni pa matematički gledano, šansa da je neko od njih u pravu je 1:3, što je prilično nedovoljno za uzimanje za ozbiljno, pogotovo ako smo već navikli na takve argumente kada god se dešava neki važan proces u kojem se zapravo narod pita.

Da bi neka revolucija uspjela, iza nje treba da stoji politička i ideološka sila, ne iz tajnosti, već javno. U svakom drugom slučaju, kapaciteti kojima raspolaže masa koja želi promjene se neće kanalisati na pravi način niti će se koncentrisati na kritične tačke pritiska čije je lomljenje neophodno za promjene. Činjenica je da je bh. društvu potrebno rušenje kompletnog sistema, a svakoga ozbiljnog je strah posljedica eventualnog takvog ishoda. Iako su protesti potrebni, u svakom slučaju sad i odmah, kao uvertira za neizbježne promjene koje će uslijediti kada plodovi nepravde sazriju u fokusiranu i jasnu silu kao vrh koplja naroda, najgore što se može desiti da politička elita koja 25 godina upravlja BiH, kaže da je sve propalo ne zato što nemaju više odakle da finansiraju svoja anti-rješenja i proizvode feudalnog mentaliteta, već zato što je narod srušio. Kantoni i Federacija više nemaju novca, RS više nema novca, svako je „bio dobar“ za onu prelomnu sumu koja je bila potrebna i dovoljna da ova super-imućna zemlja iskoristi svoje potencijale, potrošila su se razna talasanja kojima smo podvrgnuti svakodnevno da nam se skrene pažnja od jada i poniženja kojem smo kao narod izloženi i ismijani, čak i kada toga nismo svjesni.

Narod će se lahko osloboditi, jer je sam svoj tamničar, onda kada bude znao kojim izlazom iz tamnice da krene. Tome vrijeme još nije došlo ali tome vrijeme neizbježno ide, koracima od sedam milja, stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednik SPONA-e i prvi student-prorektor Univerziteta u Sarajevu u postdaytonskoj BiH, Samir Arnautović.

Priopćenje je stiglo iz Ureda predsjednika SPONA-e, te kao takvo preneseno je u cijelosti bez lektoriranja.

HSPF.info

Komentari

komentara