Austrija šalje 400 vojnika i veliku pomoć Bosni i Hercegovini

8110

Prvi austrijski vojnici su na putu prema Bosni i Hercegovini, oko 250 će danas stići u Bosnu i Hercegovinu i uputiti se u krizna područja u općinama Maglaj, Brčko, Tuzla i Doboj.
Preostalih 150 vojnika u pratnji bagera i kamiona će doći u Bosnu i Hercegovinu do sutra i uputiti se prema Banja Luci i Maglaju.

Austrijska vojska sa sobom donosi oko 2 tone lijekova i medicinske opreme i 12 tona hrane na krizna područja, uključujući i 120 čamaca, 4.000 madraca za spavanje, 5.000 deka, 6.000 pari cipela, 17.000 jakni i hlača, 4 tone hrane i 15.000 različitih dječjih artikala.

Predsjednik Austrije Dr. Heinz Ficher je donio odluku o izdvajanju 13 milijuna eura  hitne pomoći za Bosnu i Hercegovinu u znak solidarnosti i pomoći ljudima koji su ostali bez smještaja, a među kojima je veliki broj djece.

Austrijska vojska će sudjelovati u akciji čišćenja u zonama najteže pogođenim poplavama i klizištima.

KPE jedinica specijalne namjene iz Salzburga će već sljedeće subote biti na putu prema Bosni i Hercegovini kako bi pomogla vojsci i civilima tijekom čišćenja posljedica poplava, na način da osiguraju lokaliziranje i ponovno označavanje minskih polja, čime bi se smanjila opasnost za stanovništvo.

 

HSPF.info

Komentari

komentara