Barack Obama osvojio drugi mandat Predsjednika SAD-a

 

 

Barack Obama pobijedio je Mitta Romneyja na izborima za američkog predsjednika.


 

 

“Svi smo u ovome zajedno. Tako smo vodili kampanju, to je ono što jesmo. Hvala vam”, napisao je Obama na Twitteru nedugo nakon što je objavljeno da je osvojio drugi mandat.

 

U svome mandatu potpisao zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju za sve Amerikance i odobrio napad na prvog američkog neprijatelja, teroristu Osamu bin Ladena, a nije uspio pokrenuti ekonomiju i stvoriti radna mjesta.

 

“Barack Obama svojim se podrijetlom razlikuje od svih dosadašnjih američkih predsjednika. Njegova majka Ann Dunham bila je bjelkinja iz Kansasa, a otac Barack Obama stariji, crnac iz Kenije koji sina nije često viđao nakon razvoda od supruge. Obama je najveći dio djetinjstva proveo u Indoneziji, te na Havajima gdje je živio s bakom i djedom po majčinoj strani”.

 

“Obama je diplomirao na njujorškom sveučilištu Columbia 1983., a zatim radio u ekonomskom sektoru u New Yorku za zajednicu iz Chicaga. Godine 1988. upisao je pravo na Harvardu gdje je postao prvi crni predsjednik uglednog studentskog glasila Harvard Law Review. “Obamin odnos s Kongresom bio je problematičan. Čak i kada su demokrati imali većinu u Predstavničkom domu i Senatu, republikanci su često opstruirali njegove inicijative. To se posebno zaoštrilo 2010., kada su republikanci, neprijateljski raspoloženi prema povećanju poreza, preuzeli većinu u Predstavničkom domu”.

 

“Političku karijeru Obama je počeo kada je bio izabran u Senat države Illinois 1996., a uspon je ostvario 2004., zapaženim govorom na Nacionalnoj konvenciji demokrata. Iste je godine izabran u američki Senat”.

 

“U središtu njegove domaće politike bila je zdravstvena reforma, poznata kao Obamacare. Cilj je novog zdravstvenog sustava omogućiti svakom Amerikancu neki oblik zdravstvenog osiguranja koji si može platiti. Slijedile su tužbe no Američki vrhovni sud 2012. nije odbacio ključnu odredbu reforme: da su Amerikanci dužni sklopiti ugovor o zdravstvenom osiguranju jer će u protivnom platiti kaznu”.

 

Republikanski kandidat Mitt Romney čestitao je izbornu pobjedu Baracku Obami govorom pred svojim pristalicama u Bostonu. Nakon izuzetno izjednačene trke Romney nije uspio vratiti na republikansku stranu dovoljan broj država, iako je po broju glasova bio potpuno poravnat s predsjednikom Obamom.

 

Romney je na završni govor došao s kompletnom, izuzetno brojnom obitelji, a pričekale su ga ovacije priličnog broja pristalica. Romney je poželio sreću Obami i pozvao svoje pristalice da prevladaju političke razlike s demokratima.

 

“Upravo sam zvao Obamu i čestitao mu na izbornoj pobjedi. Zaslužili su je. Želim mu sreću u sljedeće četiri godine i da dobro vodi našu zemlju”, rekao je Romney, prije nego što su ga prekinule ovacije.

 

Predsjednik SAD-a Barack Obama je nakon nove pobjede na izborima označio početak slavlja u Chigacu i širom zemlje riječima “još četiri godine”, poslanim preko Twittera. Obama je u krugu obitelji pratio rezultate tijekom izborne noći, a zatim je, u trenutcima kada je postalo jasno da će biti reizabran krenuo put izbornog stožera.

 

U prvim minutama proslave poručio je i ovo: “Svi mi smo u ovome zajedno. Tako smo vodili i kampanju. Ovo smo mi! Hvala svima, zbog vas je ovo moguće!”. Obama je u jednoj od najneizvjesnijih predsjedničkih utrka svladao rivala iz redova Republikanske partije Mitta Romneyja osvojivši ključne države “za dlaku”.

 

 

HSPF.info

 

Komentari

komentara