Barroso: Sve balkanske zemlje trebaju biti članice EU

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso je izjavio kako sve balkanske zemlje trebaju biti članice Europske unije. On je napomenuo da ni Turskoj vrata nisu zatvorena.

Barroso je njemačkom dnevniku Bild kazao kako su mnoge od ovih zemalja prije samo nekoliko godina vodile ratove, tako da im pristupanje Europskoj uniji daje perspektivu, te da bi to bilo važno za postizanje mira u cijeloj regiji.

Predsjednik Europske komisije je istaknuo da će “dugoročno gledano sve zemlje biti primljene, ako ispune sve uvjete i kriterije”.

Vrata trebaju ostati otvorena i za Tursku, jer, Turska je, kako ističe, gospodarski i geopolitički velika i važna zemlja i ima interesa za reformskim procesom koji nameće Europska unija. No, i u ovom slučaju Barroso naglašava kako je “jasno da Turska također može biti primljena u Uniju samo onda kada bude ispunila sve uvjete”.

A na kraju i sve članice EU moraju dati zeleno svjetlo za njezin prijem. Ali, to će u svakom slučaju još potrajati. Jer, države članice EU su nakon zastoja od tri godine tek jučer otvorile novo poglavlje u pristupnim pregovorima s ovom euroazijskom zemljom, prenosi portal Radija Deutsche Welle.

Komentari

komentara