Bebić: “Bljesak” je obasjao nadolazeću “Oluju”

Bebić: Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, koji je u Okučanima bio nazočan obilježavanju 16. obljetnice vojno-redarstvene akcije “Bljesak”, izjavio je kako je “Bljesak” preokrenuo tijek Domovinskog rata i “obasjao nadolazeću “Oluju””.


 

“Vojno-redarstvena akcija Bljesak je nešto što je slavno započelo i slavno završilo”, ustvrdio je Bebić. Na primjedbu novinara kako iz godine u godinu sve manje sudionika nazoči obilježavanju “Bljeska”, Bebić je ustvrdio kako se “temeljni smisao onoga što se ovdje dogodilo, svake godine sve više pojačava” te da “ljudi nisu izgubili entuzijazam” i nije bitno koliko ih se okupi.

 

Novinare je zanimalo i je li “Bljesak” nakon “Oluje” slijedeća hrvatska vojna akcija koja bi mogla postati “metom optužbi iz Srbije”, na što je Bebić kazao kako je međunarodna zajednica budno pratila vojno-redarstvenu akciju “Bljesak” te da njezini predstavnici nisu pronašli niti jednu zamjerku toj akciji.

 

“Pobjedonosna i veličanstvena akcija “Bljesak” doprinijela je oslobađanju velikog dijela Hrvatske i puni smo ponosa te se s istim ponosom sjećamo i hrabrih branitelja koji su sudjelovali u akciji, a posebice onih koji su stradali”, izjavio je ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić.

 

Ivić nije želio komentirati tvrdnju novinara kako se nad obilježevanjem ovogodišnje obljetnice “Bljeska” nadvila “sjena haških presuda generalima” tek rekavši da “nećemo o tome”. Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general pukovnik Mladen Kruljac podsjetio je kako je akcija “Bljesak” planirana još u studenome 1994. a u samoj akciji sudjelovale su 32 postrojbe HV-a i MUP-a.

 

“Prvi dan smo blokirali skelska mjesta prijelaza na rijeci Savi, oslobođen je Jasenovac a nakon što smo tijekom noći pregupirali snage, ujutro smo nastavili s akcijom da bi u Okučane ušli u 13,21 sati, a do kraja dana izbili i na državnu granicu na rijeku Savu”, naveo je Kruljac.

 

Rekao je kako su pripadnici HV-a i MUP-a koji su sudjelovali u akciji “Bljesak” bili vrlo dobro pripremljeni za tu akciju, a osim borbene spremnosti obavljene su i psihološke pripreme te održana predavanja o pridržavanju odrednica Ženevske konvencije. Prema riječima načelnika općine Okučani Ace Vidakovića, najveći problem mještana Okučana već duže vrijeme je velika nezaposlenost.

 

Prema zadnjem popisu stanovništva u Okučanima živi 4270 stanovnika, dok se na popisu nezaposlenih osoba nalazi 601 mještanin Okučana, a 290 obitelji je na socijalnoj skrbi, naveo je Vidaković.

 

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća državnih i drugih izaslanstva podno središnjeg križa u Spomen-parku hrvatskim vitezovima, u Okučanima je obilježena 16. obljetnica vojno-redarstvene akcije “Bljesak” kojom su hrvatske snage tijekom 1. i 2. svibnja 1995. godine oslobodile zapadnu Slavoniju.

 

U akciji je oslobođeno 500 četvornih kilometara teritorija te uspostavljen nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji. Sudjelovalo je 16.000 branitelja, pripadnika HV-a i MUP-a od kojih su poginula 42 a 162 su ranjena.

 

Komentari

komentara