Berlusconi: Ljevica iz oporbe uništava Italiju

 

Oporba ima “jasnu namjeru uništiti imidž premijera, ali ona uništava Italiju”, rekao je Berlusconi. Premijer Italije Silvio Berlusconi optužio je u srijedu oporbenu ljevicu da uništava Italiju, prenio je AFP.


 

 

Berlusconi je izjavu dao tijekom posjete Bruxellesu, za koju kritičari kažu da je predstavljala izgovor da izbjegne pojavljivanje pred sudom u Rimu.

 

Premijer Italije je novinarima rekao da je došao u Bruxelles i Strasbourg da bi “uvjerio europske institucije” da njegova vlada ulaže napore da smanji visok proračunski deficit, koji je zabrinuo financijska tržišta.

 

“Opozicija kritizira proračunske mjere s jedinim ciljem – da ošamari vladu, ne vodeći računa o tome da udara Italiju”, rekao je Berlusconi poslije razgovora s predsjednikom Europskog vijeća Hermanom van Rompuyom.

 

Oporba ima “jasnu namjeru da uništi imidž premijera, ali ona uništava Italiju”, rekao je on i dodao da će prijedlog mjera štednje do 2013. godine biti sutra predstavljen parlamentu.

 

Van Rompuy je pozdravio korake koje je na smanjenju dužničke krize učinila Italija i rekao da je riječ o “ambicioznom” paketu važnom “ne samo za Italiju, već i za cijelu eurozonu”.

 

Talijanski premijer potom se u Strasbourgu sastao s predsjednikom Europske komisije Jose Manuelom Barrosom i predsjednikom Europskog parlamenta Jerzy Buzekom.

 

“Posvećenost talijanske vlade postizanju balansiranog proračuna do 2013. godine je važan pokazatelj i opredjeljenosti i ambicioznosti”, naveo je Barroso u priopćenju poslije sastanka i dodao da mu je Berlusconi predstavio niz mjera.

 

Talijanska oporba i mediji naveli su da je Berlusconi zakazao sastanke u inozemstvu kako bi izbjegao pojavljivanje pred tužiteljima u Rimu, koji su s njim željeli da razgovaraju kao s navodnom žrtvom ucjene talijanskog biznismena Gianpaola Tarantinija.

 

Tarantini, koji je uhićen 1. rujna, osumnjičen je da je tražio na stotine milijuna eura od Berlsuconija u zamjenu za šutnju o detaljima sa zabava u Berlusconijevim vilama.

 

Posjeta Berlusconija Bruxellesu i Strasbourgu razljutila je i ljevičare u Europskom parlamentu.

 

“Činjenica je da Berlusconi pokušava iskoristiti europske institucije za osobne ciljeve je problematična”, rekao je lider grupe socijaldemokrata u EP Martin Schulz.

 

Berlusconi je negirao da je bio žrtva ucjene, rekavši da je jedino pokušavao pružiti financijsku pomoć Tarantiniju i njegovoj obitelji. (Dnevni Avaz)

 

hspf.info

 

Komentari

komentara